Voor een raadslid duurt de verkiezingstijd eigenlijk vier jaar. Je bouwt aan je reputatie door je optredens, je inbreng in de raad, je wijkbezoeken. En je mediaoptredens. Vooral ook die. Met een sterk verhaal kun je de inwoners van je gemeente overtuigen. Laten we daaraan gaan werken!
De nieuwe raad is een mix van nieuwe en ervaren raadsleden. Allemaal hebben ze te maken met dezelfde uitdagingen van het raadswerk: je moet een helder verhaal hebben, kunnen overtuigen, kunnen luisteren en relaties opbouwen. En of je ervaring hebt of niet, het is goed daar bij elke nieuwe raadsperiode bij stil te staan.
Alle trainingen

In de raad gaat het vaak over details. Raadsleden zijn dossiervreters die het naadje van de kous willen weten. Binnen de raad heeft dat een functie. Maar buiten de raad spelen details een ondergeschikte rol. Dan moet je inspireren en overtuigen. Dat gaat verder dan inhoud alleen.

Van jongs af aan zijn we gebiologeerd door verhalen. Als kinderen droomden we weg in sprookjes; als nuchtere, weldenkende volwassenen worden we meegetrokken in films, toneel en boeken. In verhalen. Politici die verhalend of verbeeldend communiceren, nemen anderen mee in hun verhaal. Dat is de kracht van storytelling.

Hoe vaak horen en lezen we niet dat ‘de politiek niet luistert’? Weerstand in de gemeente heeft vrijwel altijd te maken met een gebrek aan luisteren. Dat vinden althans de inwoners. Dat kan leiden tot rellen, tot verzet, tot dramatische verkiezingsuitslagen. Als lokale politicus kun je daar wat aan doen: écht werk maken van luisteren…


Na de verkiezingen en de klap op het nieuwe coalitieakkoord, kun je grotendeels uitschrijven hoe er in de komende 4 jaar gestemd gaat worden. Raadsleden die echt nog invloed willen hebben, zullen een ijzersterk verhaal en een overtuigende presentatie moeten hebben. Steeds opnieuw zullen ze hun ideeën moeten pitchen in de raad.
