Deze vijf vragen maken jouw presentatie beter
Met deze vijf vragen controleer je snel of je presentatie goed in elkaar zit.
Oefenen? Jazeker!Ik kom als adviseur/ trainer regelmatig bij organisaties over de vloer. En vaak hoor ik mensen zeggen: "joh, ik knip en plak wel effe die presentatie in elkaar." Vervolgens gaat Powerpoint aan (of voor de hele hippe mensen: Prezi) en kan het knutselen beginnen. Ook al snap ik heel goed dat tijd een schaars goed is, dan nog verdient je publiek een betere presentatie. Daarom daag ik jullie uit om eerst op de volgende vragen antwoord te geven voor je Powerpoint opstart:
1. Wat is mijn doel?
Je wilt dat je publiek in actie komt. Informeren op zich is geen doel. Je wilt namelijk dat ze iets doen met je informatie. Hoe beter je je doel formuleert, hoe beter je presentatie is. Tenminste, als je ook de volgende vragen beantwoord..
2. Wie is mijn publiek?
Bij goede sprekers staat het publiek op nummer 1. Zij beantwoorden in hun presentaties de belangrijkste vraag van hun publiek: "What's in it for me?" Helaas gaat het merendeel van de presentaties die ik zie over de zendingsdrang van de presentator. Het publiek is er in feite voor hen (keep dreaming).
3. Welke kernboodschap?
Een goede kernboodschap is de boodschap die jij wilt overbrengen, verpakt in de taal die je publiek spreekt. Een goede kernboodschap is tevens je kompas voor de presentatie. Een goede boodschap helpt je om de bijpassende voorbeelden te vinden. Maar helpt je ook bij het verwijderen van alles wat afleidt van de kernboodschap. Tot slot helpt een kernboodschap om een originelere titel te bedenken dan: Marketing Plan 2015.
4. Welke beelden?
In deze wereld waarin mensen alsmaar sneller informatie tot zich nemen, is het belangrijker om pakkende beelden te kiezen die je verhaal ondersteunen. En dan heb ik het niet over de vrolijke clipart uit Word. Ik bedoel met pakkende beelden een serie foto's die meteen duidelijk maken waar je het over hebt. Denk in plaatjes.
5. Wanneer ga ik oefenen?
Oefenen? Jazeker. De 'natuurtalenten' van deze wereld weten dat oefenen hun presentatie 1000% beter maakt. Daarom oefende Steve Jobs als een bezetene voor elke presentatie. En dat deed hij niet een uurtje vooraf. Daarom moet ik altijd lachen als mensen zeggen dat ze juist slechter presenteren als ze vooraf oefenen. Dat is pertinente onzin. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Ik heb het namelijk jarenlang zelf geroepen..
Willen jullie me helpen om slechte presentaties uit te bannen? Deel dan aub deze post met je netwerk. Namens iedereen die dagelijks presentaties bij moet wonen: bedankt!