Millennials: lui of strategische andersdenkers?
Bex*communicatie heeft sinds een half jaar een millennial-platform: Bex*underground. Een platform dat gelooft in de kracht van anders denken en dit bij organisaties wil stimuleren. En die kracht bevindt zich in het DNA van elke millennial. Waarom? Dat leg ik je uit…
Dit alles is een mooie basis voor een grote groep andersdenkers.Bij millennials (geboren tussen 1986 en 2001) is individueel succes extreem belangrijk. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote mate van zelfredzaamheid. Ondanks deze focus op zichzelf, letten ze ook goed op wat er om hen heen gebeurt. Daarnaast zijn ze überstrategisch en willen ze altijd relevant zijn. Ze hebben schijt aan autoriteit en zijn ‘always online ready’.
De mening van de wereld over millennials is allerminst rooskleurig. Simon Sinek bijvoorbeeld noemde ze: lui, narcistisch en vol van de gedachte dat ze overal recht op hebben. Ze worden gedefinieerd als een generatie die nog niks heeft bewezen, maar zich wel zo gedraagt.
Tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar generatie Y. Ik onderzocht waarom ze zijn zoals ze zijn en waar dit vandaan komt. Allereerst geloof ik niet in een fundamenteel verschil tussen generatie Y, en X (1955-1970) en de pragmatische generatie (1970-1985). Wat ik wel zie - en jij misschien ook - is er een behoorlijke ruimte tussen de millennials en de generaties voor hen. Er wordt onbegrijpelijk gekeken naar de Instagram- en selfiecultuur die zij normaal vinden. Deze ruimte heeft te maken met een aantal aspecten die de millennials beïnvloedde tijdens hun opvoeding.
In de jaren voordat de millennials werden geboren is er hard gewerkt aan de wereld. ‘The sky is the limit’ is zo’n beetje in die periode uitgevonden. Het kon niet op. Elke generatie kreeg het weer beter en beter. Tot de aanslagen van 9/11 volgde. De Westerse wereld stond op zijn kop. De voor millennials zo veilige Westerse wereld bleek kwetsbaar. Wat hierop volgde, was een oorlog die in een groot deel van de wereld voelbaar was. Maar dit was niet het enige… In 2008 brak de economische crisis uit. De veiligheid van een vast baan, een hypotheek en geld verdween.
Jarenlang was de millennial verteld dat de wereld aan hun voeten lag. Alles was mogelijk, maar de toekomst bleek een stuk minder rooskleurig dan ze dachten. Zie het als de ‘yellow brick road’ van ‘the Wizard of Oz’. Ze waren lekker op weg naar de tovenaar… tot bleek dat hij helemaal niet kon toveren.
Dit beeld was voor de effecten van de crisis en de oorlog al een tikkie bijdehand, daarna bleek hij totaal onuitvoerbaar. De millennials hadden een studie afgerond, maar konden niet direct aan de slag. Wat ze wel konden doen, voldeed niet aan hun extreem hoge verwachtingen. Het schouderklopje dat ze gewend waren, bleef uit. Daar moesten ze even van slikken…
Wat overblijft, is minder negatief dan je denkt. De millennials lopen al een aantal jaren op de wereld rond en zijn de grootste generatie van dit moment. Ze hadden of hebben dan wel een verkeerde perceptie van het leven, ze staan ook aan het begin van een opbouwende wereld. Nu de economische crisis op zijn retour is, is de millennial aan zet. De afgelopen jaren hebben zij geluk, leven, relatie en werken opnieuw voor zichzelf gedefinieerd. Ze zijn zo wendbaar als wat en zoeken continu nieuwe uitdagingen.
Dit alles is een mooie basis voor een grote groep andersdenkers. Millennials hebben de eigenschap om vragen te stellen en eigenzinnig tegen alles aan te kijken. Ze hebben schijt aan autoriteit en dat maakt ze perfecte anders-, dwars- en frisdenkers.
Benieuwd wat een millennial voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Bex*underground, zij verhuren waardevolle millennials.