Van ideeënkiller tot resultaatkoning
Het is herkenbaar. Je loopt binnen je organisatie aan tegen een probleem. Of je bent op zoek naar een naam, idee of haakje voor een nieuw project. Je zou hier graag met een aantal mensen constructief over nadenken. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je ook echt tot een goed resultaat komt? Iets waarmee je mensen gaat verrassen en je draagvlak creëert
Je wilt voorkomen dat jouw sessie een energie slurpende paar uur wordt.Een goede werksessie valt of staat met een goede facilitator. Een goede facilitator heeft ten eerste de 4B-eigenschappen. Hij is betrokken bij de deelnemers en het resultaat. Bevoegd om beslissingen te nemen. Bereid om zich dienstverlenend op te stellen. en bekwaam om te faciliteren. Daarnaast bepaalt hij of zij de opzet van de sessie en de verschillende werkvormen. Een goede facilitator denkt na over tijd, ruimte, het niveau en de behoefte van de deelnemers.
Zes grondregels
Het faciliteren van een werksessie brengt uitdagingen met zich mee. Je hebt namelijk de verantwoordelijkheid om de deelnemers te begeleiden naar een goed en praktisch resultaat. Je wilt voorkomen dat jouw sessie een energie slurpende paar uur wordt en creatieve ideeën na een lange discussie in de prullenbak verdwijnen. Deze zes grondregels kunnen je daarbij helpen!
Ideeën komen van de deelnemers, niet van de facilitator
Zelfs de meest ervaren facilitators raken het overzicht kwijt als ze naast faciliteren ook moeten creëren. We noemen het niet voor niets facilitator. Onthoud, jij bent de facilitator van het idee, niet de bedenker
Faciliteren is geen taak, maar een rol
Creatief zijn is al lastig genoeg. De deelnemers hebben iemand nodig die bepaalt wat er gaat gebeuren en wat ze moeten doen. Dit geeft namelijk een veilig gevoel. Als facilitator heb jij de rol van de regisseur. Je leidt het proces en laat de deelnemers verder zo vrij mogelijk.
Ben flexibel
Soms heeft een vooraf geselecteerde werkvorm niet het bedoelde effect. Zorg dat je altijd flexibel genoeg bent om je sessie aan te passen naar de behoefte, energie of sfeer van de groep.
Houd de helikopterview
Als facilitator bewaak je het overzicht. Jij houdt de energie, sfeer en creativiteit in de gaten. En grijpt in als dit nodig is.
Stel vragen
Een goede facilitator stelt zich van nature onderzoekend op. Vragen kunnen een navigerende werking hebben als de groep vastzit of het hoofddoel is verloren. Of een creërende werking hebben als de groep behoefte heeft aan creatieve input en vragen nieuwe inzichten opleveren.
Er is een facilitator
Doordat jij de leiding hebt en de gang van zaken bepaalt, geef je ruimte aan de deelnemers om los te laten en creatief te zijn. Hou de touwtjes in handen. Jij bepaalt het verloop van de sessie.
Mocht de groep te groot zijn voor een facilitator, dan wijs jij een zogenoemde sub-facilitators aan die allemaal een deel van de deelnemersgroep faciliteren. Zij zijn net als jij op de hoogte van de randvoorwaarden en de richtlijnen van de sessie. Daarnaast weten ze wat ze moeten doen en bewaken ze de creativiteit in de sessie.
Lijkt faciliteren je nog lastig? Vergeet niet, faciliteren kun je leren. Wil je meer weten over het faciliteren van creatieve werksessies? Download dan het handboek creatieve werksessies.
Download handboek