Social kleptomanie
ICQ, MSN Messenger, Hyves, Facebook, Instagram, Whatsapp, Signal... Voor iemand in de 30 moeten deze namen zowel nostalgische als recente herinneringen oproepen. Maar welke rol spelen deze apps in jouw digitale footprint?
Je zou het graag anders zien, maar alle apps, platforms, nieuwsbrieven, prijsvragen of wat dan ook zijn kleptomanen. Dat wil zeggen: ze 'jatten' informatie van je. Zowel gegevens (bijv. mailadres, geslacht of leeftijd) als data (bijv. voorkeuren, gespreksonderwerpen of zoekopdrachten).
Verdienmodel Facebook
Mark Zuckerberg zijn smile wordt groter bij iedere actie die wij verrichten op zijn platform. Waarom? Omdat jij aangeeft dat je bij Bex*communicatie werkt, het programma Boer Zoekt Vrouw leuk vindt of reageert op een foto van jouw favoriete sportmerk. Jij deelt data en Facebook verkoopt het door aan adverteerders. Easy toch? En wij delen stiekem meer dan dat we willen (online persuasion heet dat).
-
Social media gebruik in Nederland door de jaren heen (bron: Marketingfacts.nl)
-
Social media in Nederland 2017 - Top 5 (bron: Marketingfacts.nl)
-
Social media in Nederland 2017 - Top 6 t/m 10 (bron: Marketingfacts.nl)
-
Social media in Nederland 2017 (bron: Marketingfacts.nl)
Je deelt meer dan je denkt
Heb je wel eens de disclaimer van een app gelezen voordat je deze ging downloaden? Waarschijnlijk niet. Verwonder je eens en bekijk waar jij simpele apps toegang tot geeft door ze te installeren. Dat is schrikken. Dat weet ik zeker.
En dan Google. Dankzij apps als Maps, eenvoudig te gebruiken tools als Google Docs en talloze @gmail.com-accounts weten zij waar we ons begeven én waar we geïnteresseerd in zijn. Tot op heden doen ze er niets mee, maar.... ze weten het wel. En jij weet waarschijnlijk niet dat je data met hen deelt.
Social shift
Ieder jaar worden in januari onderzoekscijfers gepresenteerd over het gebruik van social media in Nederland (zie de afbeeldingen hierboven, bron www.marketingfacts.nl). We zien dat het gebruik van specifieke apps toe- of afneemt. Het toont dat we vrij makkelijk shiften in het gebruik van apps. Bedenk je daarbij dat al die apps data van jouw verzamelen. Ook al gebruik je de app niet meer, je data 'hangt' nog wel ergens op de servers van deze aanbieders. Niet relevant zegt je? Kom op, niet zo naïef. Jouw data slingert overal rond. Een quick test: Google jezelf.