Iedereen kan zich eenvoudig verbinden
Het communicatievak staat voor grote veranderingen. Het draait niet alleen meer om de regie en uitvoering van de eigen communicatie, maar ook om de ondersteuning van de communicatie van anderen. En dat allemaal in een andere stijl. Meer conversatie, weg van de pure egocommunicatie. Een stijl die vertrouwen wekt, verbindend, uitnodigend en empathisc
'Most people see companies as generally dishonest and communications as lies', bleek in 2010 uit onderzoek van Burson Marsteller. De 2012 Trustbarometer van Edelman laat zien dat het er niet beter op wordt. In Nederland is het vertrouwen altijd nog heel behoorlijk, zei Paul Schnabel op het accountability-congres van Logeion, maar ook bij ons neemt het af. 'De samenleving neemt geen genoegen meer met mooie praatjes, dat wordt ook voor bestuurders steeds duidelijker.
Als het klanten of burgers niet bevalt, stemmen ze met de voeten en laten het met een dikke #fail ook nog even aan de hele wereld weten', stelde Ron van der Jagt onlangs in een blog.
'Communicatie kan een organisatie in deze tijd maken of breken.' Gouden tijden dus voor het communicatievak. Jazeker, maar alleen als het vak ook meegaat met de eisen van deze tijd. En die zijn samen te vatten in drie trends: de gevolgen van de digitalisering van de samenleving, de vertrouwenskwestie en de communicatieve organisatie. Alledrie met grote gevolgen voor het dagelijkse werk van de communicatieprofessional.
Betteke van Ruler, emeritus hoogleraar Communicatiewetenschap Universiteit van Amsterdam schreef het artikel 'Het vak van morgen, weg met egocommunicatie' dat is gepubliceerd in Communicatie NU. Heb je hiervoor belangstelling, dan sturen wij het je graag toe.