Verbeter interpersoonlijke communicatie
Communicatieprofessionals richten zich op allerlei vormen van communicatie in de organisatie, maar niet perse de interpersoonlijke communicatie.
Communicatieprofessionals richten zich op allerlei vormen van communicatie in de organisatie, maar niet per se de interpersoonlijke communicatie . Terwijl daar zovéél verbetering mogelijk is. Leidinggevenden gaan veel beter functioneren als zij feedback krijgen. Teamleden hebben minder fricties als ze niet alleen taakgericht aan het werk gaan, maar inzicht krijgen in elkaars voorkeuren. De kwaliteit van plannen en ideeën stijgt, als de inhoud is gemaakt door mensen die elkaar aanvullen. Samenwerking krijgt een gouden randje als je elkaar inspireert in plaats van irriteert. Ik heb een positieve kijk op interpersoonlijke communicatie ontwikkeld: altijd als er fricties zijn, iets ongemakkelijk gaat, als er gemopperd wordt, is er verbetering mogelijk! Als medewerkers meer zelfinzicht krijgen én daarover van gedachten wisselen, krijgt de interpersoonlijke communicatie een enorme kwaliteitsimpuls.
Drie stappen zijn daarvoor nodig:
1 zelfinzicht vergroten;
2 dialoog aangaan;
3 bereidheid tot aanpassen.
In de afgelopen jaren heb ik door coaching en MBTI gesprekken meer dan 150 mensen zelfinzicht kunnen bieden. Dat is heel bevredigend werk. Als facilitator van teambijeenkomsten mag ik de basis leggen voor dialoog en polsen of er bereidheid is tot aanpassen. Dat is altijd spannend, vaak ook vermoeiend. Een team dat al jarenlang op dezelfde wijze werkt, vaak met teamleden die heel autonoom en resultaatgericht zijn, moet immers wat drempels overwinnen om met een andere bril naar het werk te kijken. Communicatieprofessionals die werken aan een meer communicatieve organisatie kunnen hier hun meerwaarde dubbel en dwars bewijzen.
Voorbeeld: Kun je mij dat volgende keer eerder vragen?
De controller geeft mij twee financiële overzichten. Het is 9.15 uur. Om 10.00 uur heb ik een overleg waarbij die overzichten nuttig zijn. Dat realiseerde ik mij om 8.05 uur toen ik naar kantoor toe reed. Ik belde de controller op zijn mobiele telefoon met de vraag.
Zijn antwoord “Ik beloof niks, maar doe mijn best”. Als ik de overzichten krijg (hij is ongelofelijk flexibel) geeft hij bij het overhandigen toch te kennen: kun je mij dat volgende keer eerder vragen?
Reflectie: mensen die erg gepland werken hebben vaak moeite met onverwachte taken die snel moeten worden uitgevoerd. De vraag van de controller is logisch. Hij voelt zich voor het blok gezet en dat voelt niet goed. Voor mij voelt de vraag een beetje onbehaaglijk, omdat de vraag pas ’s morgens in mijn hoofd kwam. Dat confronteert mij met de noodzaak langer vooruit te denken. In de samenwerking kunnen heel gepland werkende en meer go-with-the-flow medewerkers elkaar danig frustreren. Elkaar feedback geven en het managen van verwachtingen zijn hier relevante vaardigheden. En natuurlijk de bereidheid tot aanpassen. De controller heeft die getoond. Nu ik nog, eerder nadenken!