Ook al aan het hyggen?
Levenslessen van de gelukkigste mensen op aarde
Aandacht maakt alles mooierOok dit jaar kijk ik er weer reikhalzend naar uit: naar de uitslag van het World Happiness Report dat meet in welke landen de mensen het gelukkigste zijn. Fascinerend onderzoek, tijd voor bezinning. Denemarken prijkt regelmatig in de absolute wereldtop van gelukkigste landen en stond ook in 2016 weer bovenaan. Sindsdien wordt dit land bestormd door antropologen uit de hele wereld, want hoe doet Denemarken dat? Het nieuwe toverwoord is HYGGE.
Wat zeg je? Húúge? Hoege? Dat doet er natuurlijk niet toe! Wel is het een belangrijk fenomeen dat wordt beschreven in het zeer lezenswaardige boek “Hygge, de Deense kunst van het leven” van Meik Wiking
Meik Wiking werkt op het ‘Happiness Research Institute’ in Kopenhagen. Een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met de kwaliteit van het leven. Wat zijn de oorzaken van geluk en de effecten? En hoe kunnen we werken aan het verbeteren van het welzijn van mensen over de hele wereld? Kortom; welke lessen kunnen we hieruit leren en ik vraag mij af of die lessen ook voor het communicatie vak relevant zijn?
Uit onderzoek blijkt dat de Denen het vaakst afspreken met familie en vrienden. De work-life balance van de gemiddelde Deen is daar helemaal op ingericht. Iedereen gaat vanaf 16.00 uur naar huis, de kinderen ophalen, samen koken en hyggen. Hyggen is in de Deense taal niet alleen een zelfstandig naamwoord en een bijvoegelijk naamwoord, het is vooral een werkwoord. Hygge moet je doen!
Hygge gaat over aandacht. Het thema waarbij we dit jaar bij Bex*communicatie ook stil staan.
-
Hygge met jezelf
Hygge met jezelf
Hygge gaat in eerste instantie over aandacht voor jezelf en je omgeving. Verstillen, nadenken, introspectie, rust nemen in een plezierige context. De Denen hebben dan ook prachtig ingerichte huizen waarin ze zich omringen met het beroemde Deense design. In Denemarken kun je het héél knus hebben met jezelf in je cocoon huis. Hygge is een gezellig leeshoekje in de serre waar het licht zo mooi naar binnen valt. Hygge is een zacht en warm plaid over je heen, een mooi boek en koffie onder handbereik. De open haard brandt, de kaarsen brengen sfeer. Met als boodschap: maak het jezelf gemakkelijk, rust even uit, ontspan je.
Hygge met elkaar
Maar hygge gaat vooral ook over aandacht voor anderen: tijd doorbrengen met familie en vrienden, samen om de Deense koffietafel (Kaffebord) met warme broodjes. Hier voer je lange, gezellige gesprekken met je naasten. Als kind van een Deense moeder, koester ik hier bijzonder goede herinneringen aan. De kinderen hebben vaak hun eigen tafel met leuke accenten, zoals een klein knutselwerkje of cadeautje. Je voelt je welkom.
Sfeer is in Denemarken heel belangrijk. Het harmoniemodel ook. Het onderwerp waarover wordt gesproken, polariseert bij voorkeur liever niet. (We hebben het een andere keer wel weer over politiek!) Je bent onder elkaar, hier kun je je rustig en veilig voelen. Geniet er ook van: er is chocolade, de koekjes zijn zelfgebakken en de taart komt nét uit de oven. Hygge in optima forma.
Vertrouwen in elkaar en de verzorgingsstaat
Daarnaast blijken Denen ook een groot vertrouwen in elkaar te hebben. De verzorgingsstaat staat hoog aangeschreven. En terwijl de ouders binnen in het café gezellig koffiedrinken, staan de kinderwagens buiten geparkeerd. Er is geen angst dat je kind gestolen wordt. De Denen hebben onderling een stilzwijgend, vanzelfsprekend vertrouwen.
Als communicatieadviseur zie ik allerlei paralellen met het begrip hygge. Communicatie werkt namelijk ook pas goed, als er oprecht aandacht is voor de boodschap, de context, de zender en de ontvanger. Als je erop kunt vertrouwen dat de afzender correcte informatie stuurt – en geen nepnieuws. Zo simpel ligt het dus eigenlijk…….. De omgevingsfactoren moeten kloppen. Geen ruzieachtige boze sfeer, maar waardering en respect voor elkaars visie en standpunten. Luisteren met aandacht. Vertrouwen in elkaar en het communicatieproces, het zeker weten dat een open dialoog de beste aanpak van het probleem is.
Oprechte en onverdeelde aandacht worden anno 2017 een steeds schaarser goed. Als je aandacht wilt krijgen, helpt het als je boodschap authentiek is en met aandacht en waardering voor de ontvanger is gemaakt. Wikkel er een context van hygge omheen – en je bent al een heel eind op weg om iemands hoofd en hart te veroveren…...
Aandacht maakt alles mooier.