Kun jij op de kringverjaardag van tante Jo vertellen waarom je koos voor je werk en wat jouw organisatie zo uniek maakt? Zonder jargon en met herkenbare praktijkvoorbeelden? Als organisatie is het belangrijk je onderscheidend vermogen scherp op je netvlies te hebben. Om te weten wat je DNA is en hoe dit doorwerkt op je imago.
Lees hier de blogs van onze collega's met interessante tips, adviezen en inspiratie op gebied van communicatie.
Nieuws

Succesvolle organisaties zijn goed in communicatie. Natuurlijk. Maar tegenwoordig is dat niet meer voldoende. Een succesvolle organisaties heeft duidelijk voor ogen waarin zij gelooft en verwoordt dit in een ijzersterke, onderscheidende en authentieke propositie.

Leestijd - 4 min. Een blog over Deep Democracy: over leren samenwerken en vertrouwen op experts in deze turbulente tijd.

Leestijd 2 minuten | De race om het Witte Huis is beslist. Na een maandenlange race tussen kandidaten Joe Biden en Donald Trump mag Joe Biden zichzelf volgend jaar de nieuwe president van Amerika noemen. Er zijn interessante lessen voor campagnevoerders.
Over een aantal jaren domineren millenials (1980-1995) en Generatie Z (1995-2010) de arbeidsmarkt. Wie struggelt er inmiddels niet mee om deze generaties te werven en te binden? Want wat lange tijd werkte (of moet ik zeggen, ‘wat werkte in ‘onze tijd’), werkt niet altijd meer.

Nederland telt inmiddels meer dan vijf miljoen podcastluisteraars. Dat blijkt uit de Markteffect Podcastmonitor. De groei van 39% ten opzichte van begin dit jaar is te danken aan het stijgende aantal te beluisteren podcasts en ook dankzij de aandacht die media eraan besteden.

Medewerkers van purposegedreven organisaties zijn 40% meer betrokken bij de organisatie. Daarnaast is 70% meer tevreden over het werk dat ze afleveren. De kans dat ze blijven, is 300% groter in vergelijking met andere bedrijven.

Als creatief krijg ik regelmatig de vraag wat creativiteit nu precies is? Of ik hoor: ‘Ik ben niet creatief hoor’. Iedereen is creatief of heeft creatief vermogen. Maar, net zoals elke andere eigenschap gaat creativiteit de een makkelijker af dan de ander. Dit neemt niet weg jouw creatief vermogen kunt ontwikkelen. Hoe? Dat leg ik je uit.

”Een tuin tekenen?”, vragen mensen mij vaak bedenkelijk als ik in een creatieve werksessie de techniek ‘tuintekenen’ uitleg. Vaak gevolgd door ”Ik kan helemaal niet tekenen” en ”Daar heb ik echt meer tijd voor nodig”.

Voor het realistisch nabootsen van diverse online media is er een prima stuk gereedschap op de markt. De zogenaamde Trainer Online Media.

04-05-2020

Op woensdag 22 januari zat ik nog bij hem thuis aan de lange houten tafel in de woonkamer. Ik interviewde hem voor het magazine van de Personalised Healthcare Alliantie (PHC) over zijn leven met blaaskanker. “Ik weet niet of ik over een jaar nog leef. Toch heb ik liever die onzekerheid, dan de zekerheid dat ik over vijf jaar niet meer leef.”

Ongeveer ieder uur verschijnen er nieuwe berichten en vooral ook vele geruchten over het Coronavirus. En met elk bericht komen er meer vragen van medewerkers en loopt de onzekerheid op. Mag ik nog naar een cursus? Kan die vergadering doorgaan? Ik werk thuis maar wat moet ik doen als ik mijn dagen niet gevuld krijg?

Spread the word. Een idee is pas een goed idee als het steun krijgt.

Een paar weken geleden lanceerden wij het vierfasenmodel waarin de verschillen in communicatie in tijden van Corona zijn vastgelegd. Hoewel Corona nog lang een stempel zal drukken op onze samenleving, zien wij dat bedrijven en instellingen zich voorzichtig voorbereiden op een versoepeling van de maatregelen.

In een eerder blog nam ik je mee langs de redenen om een crisisplan te hebben. Hoe (on)zinnig een crisisplan is, merk je vanzelf als je de overwegingen die er aan voorafgaan meer centraal stelt. Cruciale bedrijfskeuzes, risico’s en kansen. Eindigt dit zonder crisisplan? We zullen zien.

Het was nog niet eerder zó duidelijk. Deze tijd vraagt om extra aandacht voor onze gezondheid. Economische onzekerheid, ‘social distance’ en thuiswerken in een vol huis kunnen zorgen voor spanningen op emotioneel, mentaal en fysiek gebied. Hoe ga je daar mee om?

Als je wel eens in een crisis situatie verzeild bent geraakt, heb jij toen gebruik gemaakt van een crisisplan in het strategische crisisteam?

Onder de indruk van een geweldig inspirerend event van Kennedy Van der Laan; het How to survive the future festival, waar ik met Recall Solutions (een samenwerking tussen Kennedy Van der Laan, Cunningham Lindsey en Bex*communicatie) een workshop mocht verzorgen.

Presenteren voor publiek is spannend, presenteren voor publiek in een webinar misschien nog spannender. Het voelt namelijk niet natuurlijk om tegen een camera te praten. Niemand kijkt je in de ogen en je weet dus niet hoe het publiek, dat jou online ziet, reageert op je verhaal.

Patiënten zoeken zelf naar manieren om hun leven te verbeteren.

Het was nog niet eerder zó duidelijk. Deze tijd vraagt om extra aandacht voor onze gezondheid. Economische onzekerheid, ‘social distance’ en thuiswerken in een vol huis kunnen zorgen voor spanningen op emotioneel, mentaal en fysiek gebied. Hoe ga je daar mee om?

Tegenwoordig is de communicatieadviseur bij crisis vaak standaard aanwezig in het beleidsteam. Maar met die aanwezigheid begint het eigenlijk pas...

Het was nog niet eerder zó duidelijk. Deze tijd vraagt om extra aandacht voor onze gezondheid. Economische onzekerheid, ‘social distance’ en thuiswerken in een vol huis kunnen zorgen voor spanningen op emotioneel, mentaal en fysiek gebied. Hoe ga je daar mee om?

20 mei 2020

Een nieuwe baan in tijden van corona? Dat is onbekend terrein.

Aandachtsgesprek #4

Aspen Oss is een producent van actieve farmaceutische ingrediënten van hoge kwaliteit en levert deze wereldwijd. Om die positie te houden en uit te bouwen is voortdurende aanpassing aan de omgeving nodig.

Invloedrijke vrouwen hebben voor mij een voorbeeldfunctie. Allemaal op een andere manier. Op internationale vrouwendag wil ik een eerbetoon brengen aan drie van hen....

Leiders, zet je medewerkers eens in het zonnetje!

Nieuwsgierigheid naar de wereld is mijn drijfveer. Lees hier meer over mijn ambities, motivaties en competenties.

De huisarts heeft 10 minuten voor een consult met een patiënt. Net genoeg om de klachten aan te horen en snel te beslissen wat te doen. De volgende patiënt zit al in de wachtkamer, dus echt luisteren naar het verhaal zit er niet in. En dat is precies waar het misgaat, want grote kans dat de patiënt weer terugkomt met klachten.

“Hoe moet ik dat toch allemaal onthouden,” verzuchtte een van mijn opdrachtgevers onlangs. “Ik ben altijd bang dat ik iets vergeet.” Dat is voor mij het moment om clown Bassie erbij te halen.

Bij het voorbereiden van een presentatie zitten veel mensen te stressen op de inhoud. Da's ook belangrijk, maar minstens zo belangrijk is dat je óók aandacht besteedt aan je stemgebruik. Durf rust in te bouwen. Het voorkomt dat je presentatie als een nachtkaars uitgaat.

Aandachtgesprek #2

Een van de krachtigste methoden om een connectie te maken met je publiek, daar wil ik het deze keer met je over hebben. Ik vertel je nog niet wat het is. Ik ga eerst een ervaring met je delen. Maar na dit blog, weet jij hoe jij je gedachten in het hoofd van je publiek krijgt. Als een echte communicatie Jedi. Beloofd.

Het is herkenbaar. Je loopt binnen je organisatie aan tegen een probleem. Of je bent op zoek naar een naam, idee of haakje voor een nieuw project. Je zou hier graag met een aantal mensen constructief over nadenken. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je ook echt tot een goed resultaat komt? Iets waarmee je mensen gaat verrassen en je draagvlak creëert

Natuurlijk zijn we allemaal individuen. Maar als we in een groep zijn (of we die mensen nu kennen of niet), denkt ons onderbewuste dat we weer in een stam/ tribe zitten. Ons instinct zoekt in zo'n situatie automatisch een leider. Iemand die ons naar een veilige plek loodst als er gevaar dreigt.

21 mei 2020

Ik stap de bus uit – fijne dag nog! – en steek de straat over. In koffiebar ‘Heilige Boontjes’ ontmoet ik politieman Wilco Berenschot. Hij is één van de mensen die ik spreek over ambassadeursprogramma’s.

De jaarlijkse social mediagedrag monitor onderzoekt veranderingen in het gebruik van social media.

Zorgorganisaties zijn te bescheiden. Allemaal. Medewerkers vertellen te weinig wat ze doen. Hoe trots ze zijn. De zorg laat kansen liggen.

De dienstverlening is één van de pijlers van de Nederlandse economie. Goed opgeleide professionals werken aan een sterke concurrentiepositie van ons land. Om te overleven, moet u als dienstverlener vertrouwen uitstralen en u op de juiste wijze profileren bij opdrachtgevers, toekomstige werknemers en andere stakeholders.
