Contact +31 (0)40 294 52 52 Crisisondersteuning (24/7) +31 (0)88 505 90 01 English
Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
 

5 presentatietips voor als je een webinar geeft

Presenteren voor publiek is spannend, presenteren voor publiek in een webinar misschien nog spannender. Het voelt namelijk niet natuurlijk om tegen een camera te praten. Niemand kijkt je in de ogen en je weet dus niet hoe het publiek, dat jou online ziet, reageert op je verhaal.

Kunnen kijkers je volgen, vinden ze het interessant genoeg en hebben ze behoefte aan meer interactie? Dat is lastig in te schatten en ook lastig om op te letten als jij je tegelijkertijd moet concentreren op je presentatie. Daarom deel ik de belangrijkste tips uit onze presentatietraining gericht op webinars. 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding blijft belangrijk, ook als je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp. Denk hierbij aan de inhoud, maar ook aan de vorm. De manier waarop je je informatie overbrengt is bij webinars nog belangrijker, omdat je minder contact hebt met het publiek. Je wilt het interessant houden voor je publiek en hoopt dat ze halverwege niet uitloggen. Door voorbeelden en anekdotes te geven in je verhaal en filmpjes toe te voegen breng je een onderwerp meer tot leven. Doe dat dus vooral!

Goede voorbereiding betekent ook dat je je bewust bent van de lengte van je presentatie, het kennisniveau van je publiek en de werking van de techniek. Kan het publiek tijdens je presentatie vragen insturen? Zorg er dan voor dat iemand anders ze bijhoudt en je een aantal vragen doorgeeft. Je kunt ook je publiek vertellen dat je aan het eind van de presentatie ingaat op vragen. Een andere tip is om ook eens te oefenen in de ruimte waar de opname van de webinar plaatsvindt, zodat je vast kunt wennen aan de camera en de setting.

 

2. Hoe presenteer ik voor de camera?

Het is altijd goed om bewust te zijn van je lichaamstaal, maar waar moet je op letten tijdens een presentatie in een webinar? Het is ten eerste prettig voor de kijker als je recht in de camera kijkt, maar dat is best lastig aangezien we het niet zijn gewend in een lens te praten. Zorg er daarom voor dat iemand vlak achter de camera staat. Dan vertel je je verhaal gewoon aan die persoon en lijkt het alsof je wel in de camera kijkt.

Een tweede tip is om staand te presenteren. Zodra je zit, gaat er namelijk veel energie verloren. De kans is groot dat je dan onbewust op de tafel gaat hangen waardoor je je handen niet kunt gebruiken. Als je op die manier zit, heb je ook minder ‘klankkast’ omdat je longen minder ruimte krijgen. Dat hoor je direct aan het volume van je stem.  Ga daarom recht staan en zorg dat je handen vrij zijn zodat ze op een natuurlijke manier kunnen praten en zo je verhaal ondersteunen.

3. Interactie met een onzichtbaar publiek. #hoedan?

Hoe kun je nu interactie hebben met je publiek als je ze niet ziet? Een simpele manier om gelijk contact te leggen met je publiek is te vragen naar wie ze zijn. Vraag ze hun namen in de chatbox in te vullen en benoem er dan een paar. Als een aantal deelnemers hun naam horen, voelen ze zich gelijk onderdeel van je presentatie.

Vergeet niet dat je je publiek ook kunt betrekken bij je presentatie door bijvoorbeeld een poll toe te voegen waar deelnemers op kunnen reageren. En wat nog makkelijker is: stel vragen in je presentatie die je zelf beantwoordt. Denk aan: Maar hoe gaan we dat nu oplossen? Of: Waar moet je nu aan denken als je hiermee zit? Ondanks dat je geen antwoord van het publiek verwacht, triggeren de vragen het publiek mee te denken én weten ze dat er nu een belangrijk antwoord komt.

 

4. Wat draag ik op camera?

Een vraag die vaak (terecht) terugkomt. Draag effen kleuren en geen kleding met drukke patronen. Is er een zogenaamde ‘green screen’ waar je voor staat, draag dan zelf geen groene kleding. Tot slot: neem altijd voor de zekerheid een extra set kleding mee. Mocht je net voor de presentatie een kopje koffie morsen, dan kan je je nog snel even omkleden.

5. Denk aan je publiek

Hiermee bedoel ik: wat zou jij prettig vinden als je een webinar zou bijwonen? Je wilt vast goed opgevangen worden als je te vroeg inlogt, een introductieslide of muziek voor de wachtenden is daarom fijn. Je wilt daarnaast niet te lang naar huishoudelijke mededelingen luisteren voordat het echt over de inhoud gaat. Vertel als presentator daarom zo snel mogelijk wat je publiek aan jouw verhaal heeft. Neem daarnaast het webinar op, zodat het ook beschikbaar is voor diegenen die op dat moment niet kunnen deelnemen.

Een laatste tip: zorg ervoor dat je presentatie al in het webinar-programma geüpload is. Als je namelijk je persoonlijke scherm deelt, kan het publiek meegenieten van mails die binnenkomen, pop-ups van je antivirusprogramma of nog leuker, je opmerkingen bij de slides die je er "spontaan" bij wilde maken.

Er zijn nog veel punten waar je op kunt letten bij het geven van een webinar, maar met deze tips kom je al een eind. Geef jij binnenkort een webinar en wil je even sparren over je presentatie? Neem gerust contact met ons op.

Meer weten?

Bel me gerust op
+31 (0)40 294 52 52
+31 (0)6 20 91 58 52

Deel via
Facebook Twitter Linkedin

Bex*communicatie
Piuslaan 70a
5614 CM Eindhoven
Routebeschrijving
+31 (0)40 294 52 52

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Acute ondersteuning bij crisissituaties (24/7)
+31 (0)88 505 90 01

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

info@bexcommunicatie.nl

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

Webdesign & webdevelopment door Keistoer