Back to business
Een paar weken geleden lanceerden wij het vierfasenmodel waarin de verschillen in communicatie in tijden van Corona zijn vastgelegd. Hoewel Corona nog lang een stempel zal drukken op onze samenleving, zien wij dat bedrijven en instellingen zich voorzichtig voorbereiden op een versoepeling van de maatregelen.
Onze ondernemersgeest heeft in heel snel tempo geleid tot prachtige innovaties.Allesbepalend zal zijn hoe die versoepeling er uit gaat zien, maar dat we nog lang niet -en misschien wel nooit- terug gaan naar wat het was, dat moge duidelijk zijn.
Opdrachtgevers stellen ons dan ook steeds vaker de vraag: hoe gaat het nieuwe normaal eruit zien en hoe moet ik mij daar op voorbereiden? Helaas hebben wij geen glazen bol. Maar dat we voorlopig de 1,5 meter afstandsregel in acht zullen moeten nemen, staat als een paal boven water. En dat de goede dingen die in Corona-tijd zijn ontstaan niet verloren mogen gaan, is ook een gegeven.
De 1,5 meter afstandsregel behelst meer dan de bureaus wat verder uit elkaar schuiven. Want hoe ga je die maatregel blijvend toepassen in supermarkten, ziekenhuizen, restaurants, fabrieken etc? En wat zijn de consequenties daarvan?
In fabrieken bijvoorbeeld zou het kunnen leiden tot een lager productieniveau. En dat heeft weer gevolgen voor inkoop en voorraden, levertijden, bezetting en noem maar op. Er zal dus zorgvuldig én veelvuldig gecommuniceerd moeten worden met diverse doelgroepen.
In de afgelopen weken is maar weer eens gebleken dat onder druk veel vloeibaar wordt. Bedrijven waar voorheen zelden werd thuisgewerkt zien dat thuiswerken best tot de mogelijkheden behoort. En zelfs nog voordelen oplevert in tijdswinst en lagere reiskosten. En als ik naar ons bureau kijk: in de afgelopen weken hebben diverse collega’s in no time nieuwe of aangepaste producten en diensten ontwikkeld. Niet alleen die nieuwe producten en diensten moeten we in stand houden maar ook en vooral die ondernemersgeest die in heel snel tempo heeft geleid tot prachtige innovaties.
En ook daarbij speelt communicatie een belangrijke rol. Communicatie van leiders in het bijzonder. In het begin van een crisissituatie zijn leiders snel geneigd tot directieve communicatie. Vaak uiterst nuttig in zo’n eerste fase als er behoefte is aan een daadkrachtig leider voor de troepen.
Toch is het minstens zo belangrijk om niet te lang in deze stijl te blijven hangen. Micromanagement geeft geen vertrouwen en ruimte aan teams en individuele medewerkers. Motivatie en inspiratie daarentegen geven medewerkers de ruimte en de vrijheid om met gave, verrassende, nieuwe dingen te komen.
En dan ook één van de goede dingen uit deze Corona-crisis: onze menselijke, zachte kanten die weer boven komen drijven. Betrokkenheid bij elkaar, gedeeld leed, gedeelde zorgen. ‘Hoe gaat het’ is weer een vraag in plaats van een beleefdheid. De extra inzet die bedrijven, leiders maar ook individuele medewerkers tonen om ondanks de fysieke afstanden juist met elkaar in contact te blijven. De Corona-tijd vraagt om extra inzet op en investering in employee engagement en hopelijk wordt dat ook onderdeel van het nieuwe normaal.