De kracht van co-creatie in cultuurveranderingen
Aspen Oss is een producent van actieve farmaceutische ingrediënten van hoge kwaliteit en levert deze wereldwijd. Om die positie te houden en uit te bouwen is voortdurende aanpassing aan de omgeving nodig.
Aspen steekt daar veel energie in, met onder meer efficiëntieslagen, stimuleren van innovatie en het bottom-up betrekken van medewerkers bij de vernieuwing.
Wij mochten samen met Aspen de piketpalen slaan voor de veranderingen die ze de komende jaren willen doormaken. Voor wat betreft de cultuurverandering staken we in op ‘betekenis geven en dialogen voeren’ als strategie. Met ‘we praten niet over de medewerkers, maar met de medewerkers’ als motto.
Zo haalden we pijnpunten op uit de organisatie en op basis daarvan schreven we 5 beloftes waar medewerkers elkaar op kunnen aanspreken. We spraken met medewerkers over het stimulerende en belemmerende gedrag dat schuilgaat achter de cultuurprincipes. Senior leiderschap faciliteerde dialogen in eigen afdelingen met prikkelende vragen die mensen aan het denken zetten.
-
Spark op Narrowcasting
-
-
Allemaal gesprekken waar veel informatie en energie uit kwam. Medewerkers voelden zich niet alleen gehoord en gewaardeerd, maar gaven ook aan dat ze voelen dat zij aan zet zijn.
We zijn allemaal mensen. En ons gedrag is vaak geheel automatisch en ben je je niet bewust van wat je doet of niet doet. Directe feedback is een mechanisme dat dat helder maakt. Daarom zochten we naar een manier om medewerkers op een eerlijke en constructieve manier feedback te geven op wat ze doen of juist niet doen. Of een vorm waarin een spiegel voorgehouden kan worden. We ontwikkelden – weer met medewerkers – een karakter: zo is Spark (wakkert vernieuwing aan en versnelt wat al goed is) geboren. Spark als belichaming van de cultuur, inspireert, spiegelt en triggert de medewerkers. Spark stelt prikkelende vragen. Die prikkelende vragen bedachten wij niet zelf. Ook hier faciliteerden we bijeenkomsten met een doorsnee van de medewerkers en ontwikkelden we een ontzettend uitgebreide set aan boodschappen voor communicatie.
Spark spreekt medewerkers toe op koffieautomaten en op narrowcasting. Spark erkent rolmodel gedrag en prijkt op de Spark-award en op kudos-complimentenkaarten, want het gevoel van erkenning, waardering en succes stimuleert anderen ook weer om een ontwikkeling door te maken.
Verandertrajecten in alle vormen en maten zijn mijn passie. Wat deze opdracht zo speciaal maakte was de energie die we in elk van die bijeenkomsten proefden. Medewerkers die in het begin wat twijfelachtig deelnamen (‘ik ben een bèta, is dit wel wat voor mij’) en die met enorm waardevolle input kwamen, zelf steeds enthousiaster werden en uiteindelijk teruggingen naar hun collega’s’ met verhalen dat zij er toe doen. Machtig mooi.