Tuinieren met verborgen inzichten
”Een tuin tekenen?”, vragen mensen mij vaak bedenkelijk als ik in een creatieve werksessie de techniek ‘tuintekenen’ uitleg. Vaak gevolgd door ”Ik kan helemaal niet tekenen” en ”Daar heb ik echt meer tijd voor nodig”.
Tuintekenen daagt je uit om toekomstgericht en visueel te denken.‘De tuin van de toekomst’ is wat mij betreft één van de meest waardevolle en succesvolle creatieve technieken die ik inzet in een werksessie of brainstorm. Resultaat verzekerd. En dat ondanks de negatieve reacties van deelnemers. Ondanks deze reacties maken deelnemers juist de meest verbluffende tekeningen met interessante inzichten.
Met deze techniek projecteer je een op het eerste oog complex vraagstuk op een tuin. Wat zijn bijvoorbeeld de sterke en zwakke kanten van je organisatie? Hoe ziet ze er over 5 tot 10 jaar uit? Waar liggen de kansen en de uitdagingen?
Het antwoord op dit vraagstuk visualiseer je vervolgens in de vorm van een tuin. Zo groeit er misschien een appelboom waarvan je binnenkort de vruchten kunt plukken. Of er staat een klimrek waarmee je nieuwe generaties uitdaagt om in de tuin te komen spelen. De onderdelen van de tuin verbeelden elementen van de oplossing voor je vraagstuk.
Als iedereen klaar is met tekenen, bespreek je plenair de tuin van elke deelnemer. Iedereen legt uit wat er in zijn of haar tuin groeit, bloeit en gebeurt én waarvoor dit symbool staat.
Tuintekenen daagt je uit om toekomstgericht en visueel te denken. De techniek werkt perfect om verborgen inzichten en oplossingen boven tafel te krijgen. Daarnaast kan ze zorgen voor rust, doordat mensen individueel aan een opdracht werken. Die afwisseling is belangrijk in een creatieve werksessie die meestal vooral bestaat uit gezamenlijk brainstormen.
Geïnteresseerd? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van creatieve werksessies en wat ze voor jouw organisatie kunnen betekenen.