Tips voor productief thuiswerken
Thuiswerken lijkt een tegenstelling met teamwerk, maar dat hoeft helemaal niet. Als je maar zorgt voor het engagement.
"Thuis? Thuis… dan kan ik bergen werk verzetten”, zegt een collega. Niet gehinderd door afleiding, sociale contacten, goed geconcentreerd werkend. Als dat áltijd waar zou zijn, waren we nu – gedwongen door het coronavirus – héél productief. Maar het tegendeel is ook waar. De docent/theatermaker met wel vijf kleine dienstbetrekkingen tegelijkertijd (docent, recensent, theaterschrijver, inleider bij voorstellingen en redactielid van een tijdschrift) is normaal gesproken druk, druk, druk. Komt niet toe aan schrijven. Nu is hij heel veel tijd thuis, maar de afleiding is ook groot. Van schrijven komt weinig terecht. Hoog tijd voor wat tips voor productief thuiswerken.
Wéét wat je moet doen
Het is belangrijk goed te weten wat je moet doen. Een werklijst met taken die je af kan vinken is eigenlijk essentieel. Te weinig werk is een stressfactor. En datzelfde geldt voor onduidelijkheid, wat er van je wordt verwacht. Boodschap aan teams is om het werk goed te verdelen en daarbij ook op elkaar te letten.
Vraag collega’s om feedback
Het is plezierig als je zelf kan bepalen hoe je het werk aanpakt. En helemaal fijn als een collega je daarin kan helpen met goede feedback. Zodat je weet: ik ben goed bezig. Of niet. Bij thuiswerken kost het krijgen van feedback meer moeite dan anders. Slim om dat goed te organiseren, met bijvoorbeeld een afspraak dat het werk pas klaar is als er ‘vier ogen’ naar hebben gekeken.
Voldoende variatie
Wie een baan heeft met veel contacten en mensen die een beroep op je doen, merkt dat enkele uren rustig doorwerken thuis wonderen doen. Veel mensen kennen ook het omgekeerde: je hebt véél tijd maar er komt minder uit je handen. We zijn productiever als we onder druk staan. Daarom is voldoende variatie belangrijk. Denk- en doe-taken. Loop je even vast, pak je een andere taak op.
Zorg dat je resultaat ziet
Wie is er gelukkiger? Degene die twee weken onafgebroken aan een plan werkt, of degene die een goed hoofdstuk oplevert, een digitale nieuwsbrief de deur uitdoet én een bijdrage levert aan een podcast? Inderdaad: meestal de tweede. Die ziet tenminste resultaat van het werk, dat maakt gelukkiger.
Doe werk met betekenis
De OR-voorzitter die een adviesnotitie schrijft voor de directie doet betekenisvol werk. De kok die nu thuisbezorgmaaltijden maakt óók. En de naaister die extra mondkapjes maakt voor zorgpersoneel dat met corona te maken heeft hélemaal. Voor leidinggevenden ligt hier een mooie taak om te benadrukken wát de betekenis is van het werk, dat wij écht bijdragen aan het welzijn van anderen. De copywriter kan dat doen, de schoonmaakster, de vakkenvuller. Wij worden blij van betekenisvol werk.
Deze tips zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen kan terugvallen op een team. Kan je dat wel dan zijn digitale koffiebreaks om elkaar even te spreken fijn. We blijken elkaar nodig te hebben. Daarom zijn ook korte dagstarts van een team zo nuttig. Om af te stemmen. En wat werk over te nemen van iemand die er even doorzit. Werk afgeven als iemand te lang te eentonig werk doet. Thuiswerk lijkt een tegenstelling met teamwerk, maar dat hoeft helemaal niet. Als je maar zorgt voor het engagement.