Hoe blijven we een recall serieus nemen?
Een hoger bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef bij producenten? Jazeker! Maar hoe zorgen we er voor dat het publiek een recall serieus blijft nemen?
Salmonella in de mug cakes van Dr. Oetker, glas in het suikerbrood van Jan Linders, salmonella in de kropsla van Albert Heijn en 700.000 Volkswagen Tiguans en Tourans met een fout in het panoramadak. Een kleine greep uit de recalls van één maand. En van hoeveel van deze recalls heb je meegekregen dat de producten teruggeroepen werden?
Tot half augustus 2018 zijn al 68 levensmiddelen teruggeroepen. Dat zijn er vier meer dan in 2017 in totaal. Een hoger bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef bij producenten? Jazeker! Maar hoe zorgen we er voor dat het publiek een recall serieus blijft nemen?
Denk aan de Fipronil-affaire. Wel of geen eieren eten? Wie moeten we geloven? Het Nederlandse volk mijdt eieren, de branche ligt op zijn gat, terwijl achteraf blijkt dat het allemaal reuze mee valt. Wat is het gevolg van een productwaarschuwing? Hoe geloofwaardig is een waarschuwing nog? Wat doet dat met de reputatie van een product, een merk, een bedrijf of een hele branche? Je kunt je voorstellen dat nog een aantal van deze voorbeelden als de Fipronil-affaire er toe leidt dat het publiek niet meer acteert op een recall. Dan zijn de rapen gaar.
Om een afvlakkend effect te voorkomen is één ding van essentieel belang. Bundel diverse expertises zodra er een mogelijke productwaarschuwing of een recall is. Schade-experts om de mogelijke risico’s en schade op juiste wijze in te schatten. Juristen om de aansprakelijkheid, claimgevoeligheid en de juiste juridische stappen in kaart te brengen. Communicatieadviseurs om de gevolgen op reputatiegebied in te schatten en de juiste communicatie acties op te pakken; om de recall te begeleiden maar vooral ook om de schade voor het merk zoveel mogelijk te beperken.
Door snel een team van schade-experts, juristen, communicatieadviseurs én eigen experts uit de organisatie samen te stellen, kunnen de risico’s, stakeholders, boodschappen en de juiste acties rondom een recall snel bepaald worden. Snelheid is belangrijk omdat u als organisatie verantwoordelijk bent, echter zorgvuldigheid is minstens zo cruciaal. Terug moeten komen op uw advies kan zeer nadelige gevolgen hebben. Want stel dat het in de Fipronil-affaire andersom was geweest: dat het advies luidde dat men eieren gerust kon eten en op een later tijdstip bleek dat dat desastreuze gevolgen had?