Medewerkers duurzaam anders laten reizen
Een grote multinational in de Brainport regio wil haar medewerkers stimuleren om slimmer en duurzamer te reizen naar het werk. Het doel is om de verkeersdruk rondom de campus te verminderen en de groei van de organisatie te faciliteren.
De organisatie werkt samen met overheden en externe partners aan het verbeteren en uitbreiden van faciliteiten en infrastructuur, het introduceren van een stimulerend HR- beleid en het motiveren van medewerkers om de auto te laten staan. Bex*communicatie ontwikkelde een communicatiestrategie om effectief gedrag te beïnvloeden, en vertaalde deze strategie in relevante communicatie-activiteiten afgestemd op verschillende stakeholders binnen (en soms ook buiten) de organisatie gedurende ruim een jaar.
Aanpak
Bex*communicatie adviseert vanaf de start dat gedrag alleen verandert als medewerkers daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om anders te reizen. Met andere woorden, alleen werken aan de motivatie van mensen is niet voldoende. Ze moeten ook in staat zijn om te veranderen, door goede alternatieven zoals bijvoorbeeld het fietsen of OV financieel aantrekkelijk te maken. Ofwel, een effectieve verandering kan alleen gerealiseerd worden als we werken volgens de filosofie van Professor Poiesz en zijn triademodel.
Het reisgedrag van medewerkers veranderen is een interessante uitdaging, omdat het gebaseerd is op gewoontes. Mensen overtuigen door communicatie met (rationele) argumenten om te veranderen, brengt niets op gang. Daarom stoelt Bex* de communicatiestrategie op een drietal beïnvloedingstechnieken die (onbewust) sturen: wederkerigheid, sociale bewijskracht en erkenning van goed gedrag (sympathie).
Onze boodschappen worden steevast positief en uitnodigend geschreven. We informeren wat de organisatie en haar partners doen en betrekken medewerkers in het ontwikkelen van oplossingen. Bovendien richten we de boodschappen op de verschillende drijfveren van mensen, zoals de motivatie voor iemands vitaliteit of de bijdrage aan het milieu.
We mobiliseren groepen medewerkers door hen op te roepen om deel te nemen aan pilots om nieuwe faciliteiten te testen. Iets waar vaak en veel gehoor aan gegeven wordt. Zo zijn we verheugd als we binnen een week meer dan 300 aanmeldingen voor een pilot krijgen, want hierdoor ontstaat het besef hoe groot de wil is om te kiezen voor duurzame alternatieven.
We organiseren evenementen waar we ons richten op wat goed gaat en belonen mensen die soms al jaren kiezen voor bijvoorbeeld de fiets of het OV. Ook faciliteren we tijdens evenementen de mogelijkheid om alternatieve manieren van reizen uit te proberen, en dagen we mensen uit (via challenges) om de periode daarna de auto te laten staan en te kiezen voor alternatieven, al is het maar een paar keer per week.
We bouwen in een snel tempo een community van gemotiveerde medewerkers, soms rondom fietsen, andere keren rondom het OV-gebruik. We laten medewerkers (rolmodellen maar ook early adoptors) over hun drijfveren en ervaringen vertellen, en delen dit via testimonials en video’s. Wellicht het mooiste resultaat is dat we zien dat medewerkers elkaar online stimuleren of proberen te overtuigen om ook anders te gaan reizen. Zo vertellen niet alleen “wij” het verhaal, maar wordt het verhaal door de organisatie verteld en gedragen.
Resultaat
We zijn trots op wat er staat na een jaar. Als we 2019 in cijfers uitdrukken, dan staat dit jaar voor:
Ruim 30 artikelen, vaak met een top 10 score aan views of likes en waarin medewerkers elkaar stimuleren of uitnodigingen alternatieve manieren van vervoer te kiezen
5 video’s
6 evenementen
3 pilots
Een centrale informatiebron (intranetpagina) en diverse campagnepagina’s
Diverse presentaties bij bestaande communities en medewerkers panels
En de fantastische groei van 45% geregistreerde fietsers en 31% meer gefietste kilometers.
We kijken uit naar 2020!