Versterk je vitaliteit: voedsel verleidingen
Het was nog niet eerder zó duidelijk. Deze tijd vraagt om extra aandacht voor onze gezondheid. Economische onzekerheid, ‘social distance’ en thuiswerken in een vol huis kunnen zorgen voor spanningen op emotioneel, mentaal en fysiek gebied. Hoe ga je daar mee om?
"We maken ongeveer 200 voedselkeuzes per dag"Wat is een goede gezondheid eigenlijk? Dat kan voor iedereen anders zijn. Voor de een heeft het te maken met goede voeding, voor de ander met bewegen en voor weer een ander met ontspannen en voldoende slaap. Feit is dat alle drie de elementen bijdragen aan een goede gezondheid.
In deze blog ga ik in op de verleidingen van voeding.
Bouwstenen
Voeding zorgt letterlijk voor bouwstenen van je lijf. Dat lijf heeft vooral voedzaam eten nodig. Dat betekent geen eten uit pakjes, zakjes of potjes. Maar wel eten waar je de ingrediënten van kunt zien. Of zoals mijn docente voeding zegt: “alles wat gerend, gevlogen of gezwommen heeft of aan een boom of struik heeft gehangen”.
Is de verleiding vanuit je thuis-kantoor groot om de hele dag te blijven snacken, snoepen en snaaien, maak dan een gezonde keuze. Het Voedingscentrum lanceerde zelfs een campagne om ons te leren gezondere keuzes te maken: een eetwissel. Eet in plaats van vla bijvoorbeeld fruit. Of ongezouten noten in plaats van chips. Volkoren pasta in plaats van gewone. Loopt het water je al in de mond bij al die ‘ongezonde’ keuzes?
Zelfdiscipline
We hebben veel zelfdiscipline nodig om weerstand te bieden aan voedsel verleidingen. Denk maar eens aan de chocola en pakken koek die je vaak bij kassa’s van supermarkten vindt. Gedragswetenschappers hebben onderzocht dat mensen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maken. Dat keuzegedrag vindt plaats via twee cognitieve processen: het reflectieve en het impulsieve systeem.
Het reflectieve systeem is rationeel en bewust. Er gaat een overweging vooraf aan de keuze. Het impulsieve systeem is snel, automatisch en onbewust. Dat gedrag wordt direct aangestuurd door prikkels uit de omgeving. En als je thuis werkt en je omgeving is je eigen keuken of kelder waar allerlei lekkers ligt, dan ga je al snel voor de bijl. We hebben nu eenmaal niet de tijd en energie om alle keuzes via dat verstandige, reflectieve systeem te laten verlopen.
Voedsel verleidingen
Alleen wéten wat gezonde voeding is, is onvoldoende om gezond te leven. Het gaat vooral om je gedrag. En dat is lastig. De ruimte om ons gedrag aan te passen is beperkt. Daar heb je veel zelfdiscipline voor nodig. Maar ook energie. En kun jij die opbrengen in deze tijd waarin de meesten van ons het al zo druk hebben? Omdat je in vitaal beroep werkt en vele uren per dag in touw bent. Of omdat je kinderen thuis moet begeleiden terwijl je ook nog je ‘gewone’ werk moet doen. Of besteed je juist nu meer aandacht aan gezonde voeding en je vitaliteit? Wat is jouw tip om gezonde keuzes te maken?
De voedsel verleidingen die continu op de loer liggen vragen veel van ons. Heb jij je keuze voor een gezonde leefstijl al gemaakt?
Wil je meer weten over voeding, hoe die bijdraagt aan jouw persoonlijke gezondheid en wat je kunt doen? Mail of bel me dan.
Marjan Jansen, holistisch coach i.o. en partner bij Bex*communicatie
Bronnen: Academie voor Holistisch Coachen en Voedingscentrum