Artificial Intelligence maakt elke toekomst onzeker
Artificial intelligence (AI), we komen er ongemerkt veel mee in aanraking. Een chatbot op bijvoorbeeld een website, of de zelfrijdende auto. AI is meer dan een mooie tool. Het is slimme software die machines slimmer maakt dan mensen.
De veiligheid die ik voel is dus schijnveiligheid. Struisvogelpolitiek.Superinteressante maar dit vormt wel een bedreiging voor onze traditionele arbeidsmarkt. Artsen, analisten, accountants en vrachtwagenchauffeurs zijn in de toekomst hun werk niet meer zeker. Maar hoe zit het met mij als creatief?
Als creatief bij Bex*communicatie ben ik niet bang voor AI. Waarom zou ik met mijn creatieve beroep bang zijn voor een robot? Ja, AI wordt slimmer dan welk mens dan ook. Maar we hebben het hier over creativiteit hè. Een sterke pay-off of strak beeldconcept kan toch alleen worden gecreëerd door een menselijk brein met zijn grote associërende vermogen. Bovendien zijn de knapste dokters er na jarenlang onderzoek nog niet uit over wat creativiteit nu precies is en hoe het in je hersenen tot stand komt. Ik waan me dan ook veilig met een beroep waar veel creatief vermogen bij komt kijken.
Toch is dit natuurlijk slechts één manier om naar creativiteit te kijken. Creativiteit bestaat ook uit het leggen van verbindingen. Het gaat om het definiëren en analyseren van een probleem en het bedenken van oplossingen, binnen of buiten de o zo bekende box. Laat AI nu juist expert zijn in het leggen van verbindingen…
De veiligheid die ik voel is dus schijnveiligheid. Struisvogelpolitiek. Steeds sneller verbetert het creatieve vermogen van AI. Inmiddels analyseert AI in luttele seconden het werk van duizenden kunstenaars, muzikanten en schrijvers om vervolgens ideeën, oplossingen en kunstwerken te genereren. Benieuwd naar de muziek die John Lennon nu zou componeren? AI analyseert werk van The Beatles en creëert nieuwe songs.
Het is een kwestie van tijd voordat elke vorm van AI betaalbaar en implementeerbaar wordt. Waar ligt dan de toegevoegde waarde van old-school menselijke creatie? Het antwoord hierop ligt binnen het vakgebied communicatie. In de toekomst hebben we het menselijk brein namelijk voor twee dingen nodig: 1. Het definiëren van het echte probleem, het zoeken naar de vraag achter de vraag. 2. De uiteindelijke output van AI in het juiste perspectief plaatsen. Om deze output begrijpelijk en vertaald voor iedere doelgroep over te brengen. Want, dat kunnen – tot nu toe - alleen wij, mensen, van vlees en bloed.
Waan je dus niet veilig door te denken dat je met een creatief beroep een uitzondering vormt op het banenverlies door Artificial Intelligence. Met de komst van AI staan meer beroepen onder druk dan je denkt…