Iedereen is creatief!
Als creatief krijg ik regelmatig de vraag wat creativiteit nu precies is? Of ik hoor: ‘Ik ben niet creatief hoor’. Iedereen is creatief of heeft creatief vermogen. Maar, net zoals elke andere eigenschap gaat creativiteit de een makkelijker af dan de ander. Dit neemt niet weg jouw creatief vermogen kunt ontwikkelen. Hoe? Dat leg ik je uit.
Creativiteit is niks meer dan het leggen van verbindingen en het loslaten van bestaande patronen. Hierbij wil je slimheid en kinderlijk denken goed met elkaar combineren. Niet zo gemakkelijk als het klinkt natuurlijk. Vanzelfsprekend gaat je brein bij een kinderlijke oplossing direct in de ‘ja, maar’ modus. Niet doen! Stel jezelf naïef op en denk later pas na over de randvoorwaarden. Oké, voorbeeld:
Als je de vraag stelt: ‘Kun je een oplossing bedenken voor het smogprobleem in China?’, popt het antwoord niet zomaar in je op. Als je een kind om een antwoord vraagt, zou het misschien zeggen dat je de smog kunt vangen met een doos. Daan Roosegaarde had destijds letterlijk kunnen antwoorden: ‘Ik ga het smogprobleem oplossen met een rechthoekige box. Vervolgens maak ik van het verzamelde smog sieraden in de vorm van ringen.’ Een oplossing die zo kinderlijk naïef is, dat die onuitvoerbaar lijkt.
-
Iedereen is creatief
Het tegenovergestelde is waar. Daan Roosegaarde ontwikkelde ‘s werelds grootste luchtzuiveraar in de vorm van een box en creëerde een bel van schone lucht die mensen gratis kunnen inademen. Dit alles in de vorm van een rechthoekig object dat hij in verschillende parken plaatste. Van het materiaal dat bij de zuivering overblijft, maakt hij ringen. Hierdoor verduurzaamt hij het project. Naïeve antwoorden geven kan dus leiden tot prachtige oplossingen.
Creativiteit, is ook het doorbreken van bestaande patronen binnen en buiten je hoofd. Het menselijk brein is zo ‘gebouwd’ dat het continu verbindingen legt en patronen bouwt. Dit doet je brein al zijn hele leven, dus waarom zou het dan van bestaande patronen afwijken? Maar juist als je van de gebaande paden afwijkt, kom je tot nieuwe inzichten (lees: out of the box denken).
Nadat je een hoop ideeën hebt verzameld, houd je de ideeën aan tegen de randvoorwaarden van de opdracht. Je onderzoekt de strategische uitvoerbaarheid. Hierbij heb je basiskennis nodig over het onderwerp. In sommige gevallen maakt dit creatief en strategisch denken gemakkelijker. Daan Roosegaarde had nooit de Smogbox kunnen bedenken, als hij niet had geweten dat het met beschikbare techniek mogelijk was de lucht te reinigen.
Dit wil niet zeggen dat de creatieven, ook de personen zijn die de ideeën in een trechter stoppen. In sommige gevallen is het juist goed als bij de deelnemers de basiskennis over het onderwerp ontbreekt. Dit kan het vrije denken bevorderen. Bedenk altijd vooraf tot hoever je kennis over het onderwerp rijkt en of dit volstaat.
Het leggen van verbindingen en doorbreken van patronen is niet iets dat ons van nature is aangeleerd. Het liefst blijven we hangen in het vertrouwde. Als je het bedenken van ideeën ook nog moet koppelen aan de strategische uitvoerbaarheid van een idee, wordt het wel heel ingewikkeld. Daarom is het slim deze twee processen los te koppelen.
Met een creatieve sessie kun je het leggen van verbinden, het doorbreken van patronen en het loskoppelen van de randvoorwaarden ontwikkelen. Ik leg je graag de mogelijkheden van een creatieve sessie uit.