5 tips voor een krachtige slogan
Hoe ingewikkelder onze wereld, hoe meer behoefte we hebben aan een eenvoudige boodschap die de essentie samenvat. Tijdens de laatste editie van onze ‘Bex*to School’ reeks dit najaar was dit één van de onderwerpen op de agenda.
Samen met de deelnemers werkten we aan het formuleren van krachtige slogans rondom actuele, maatschappelijke issues als de zorg-, energie- en digitale transitie.
Slogans, elke dag komen we er tientallen tegen. Sommige kunnen we zelfs dromen. Denk aan ‘Jazeker, de Hypotheker’ of ‘Kruidvat, steeds verassend altijd voordelig’. Tijdens het lezen hoorde je vast ook automatisch het deuntje dat hoort bij deze slogans.
Een krachtige slogan zorgt ervoor dat organisaties en merken beter worden onthouden. Ondanks dat slogans vaak gerelateerd zijn aan tijdelijke campagnes, blijven succesvolle slogans vaak jarenlang in tact. Zo gebruikte bijvoorbeeld Coca-Cola van 2009 tot 2015 de slogan ‘Open Happiness’. Nike blijft al sinds 1988 bij de populaire slogan Just do it.
Ook in de politiek zijn slogans gemeengoed. Wie denkt aan Donald Trump, denkt onherroepelijk ‘Make America Great Again’. Of, dichter bij huis: Pim Fortuyn’s beroemde uitspraak ‘At your service! ‘.
Het zijn slogans die voor herkenbaarheid zorgen en helpen het merk - of de reputatie van de politicus in kwestie - te versterken. Maar wat maakt deze slogans zo goed? Er is al veel over geschreven en ook wij weten uit ervaring dat het een vak apart is om een on point slogan te bedenken die ervoor zorgt dat je publiek iets bijblijft, of in actie komt.
Sta jij op het punt om een slogan te bedenken? Houd dan onze 5 tips dan in je achterhoofd!
1. Blijf dicht bij jezelf
Een goede slogan zegt iets over jezelf. Het moet dus gaan over je bedrijf (of de persoon in kwestie), over waar je voor staat en wat je de doelgroep wilt vertellen. Wat wil je dat je publiek onthoudt over jou?
2. Houd rekening met je doelgroep
Verdiep je in je doelgroep en hun belevingswereld. Alleen dan kun je hun taal spreken en je doel bereiken. Het bereiken van jongeren vergt een heel andere benadering dan een 50+ doelgroep.
3. Houd het simpel
Een korte slogan is makkelijk te onthouden; vaak tellen slogans slechts vier woorden, of minder. Nog een tip: verwerk de merknaam in de slogan, want dan is de link met je organisatie gelijk gelegd. Mooie voorbeelden: ‘Gewoon bij Albert Heijn’ en ‘KPN sluit je aan’. Bij de laatste wordt bijna letterlijk de verbinding wordt gemaakt tussen het bedrijf en de doelgroep.
4. Zorg voor gelaagdheid in de slogan
Een goede slogan zet mensen aan het denken. Hoe meer verschillende betekenissen een slogan heeft, hoe meer die kan overtuigen. 'Laptop und Lederhose' bijvoorbeeld - de slogan van de CSU in Beieren - is heel knap bedacht. De Lederhose vertegenwoordigt de traditionele waarden van de partij en de laptop staat voor de innovatieve hightechregio die Beieren dankzij de CSU is.
5. Zorg ervoor dat je slogan lekker klinkt
Alleen dan blijft het hangen. Je kunt door alliteratie, woordspeling of rijm een slogan goed laten klinken. Denk aan ‘Heerlijk, Helder Heineken’, het eerdergenoemde: ‘Jazeker, de Hypotheker’ of: ‘Ik wil Bolletje!’. Een lekker klinkende slogan zorgt voor een prettig gevoel, dat leidt tot een positieve associatie met je organisatie.
Auteurs: Dennis Doodeman en Mina Shahabi