Activisme is springlevend
Protesteren via internet is gemakkelijk.
Op de lagere school hielden wij sit down demonstraties. Geen idee meer waarom. Met de kennis van nu denk ik: kopieergedrag. We zagen demonstraties op televisie. Dat oogt stoer. Kinderen kopiëren grote-mensen-gedrag. En zo zaten wij op de grote speelplaats met zijn allen te demonstreren op de grond. In de speeltijd. Als de schoolbel ging, was het opstellen in rijen en gedisciplineerd naar het klaslokaal.
In 1983 werd de grootste demonstratie ooit in Nederland georganiseerd. Dat was tegen de plaatsing van kernkoppen in Woensdrecht, die bracht een half miljoen demonstranten op de been. Dat gebeurt nu niet meer. Activisme en protest verloopt via twitter, facebook en andere social media. Zo kreeg de facebookpagina Pietitie om zwarte Piet te behouden voor het Sinterklaasfeest meer dan 2 miljoen 'likes'. De financiële crisis resulteerde in het activisme van Occupy, Anonymous en acties via social media.
Het tijdschrift Idee heeft een themanummer uitgebracht over hedendaags activisme. Het bevat nuttige feiten en cijfers, naast artikelen over bijvoorbeeld burgerinitiatieven en milieuactivisme. Deze uitgave is een aanrader voor communicatieprofessionals. Protesteren via internet is gemakkelijk. Een druk op de 'Like' knop en je doet mee. Voor online activisme zijn speciale namen bedacht, zoals slacktivisme, afgeleid van het Britse slack dat 'lui' betekent. Uit onderzoek van de Universiteit van Georgetown is gebleken dat de slacktivist juist heel actief is. Buiten de online activiteiten is de slacktivist méér betrokken bij andere vormen van activisme dan de actieve burger die zich niet op internet manifesteert.
Vergelijking van mensen die actief en niet actief zijn op social media.
Mensen die actief zijn op social media verrichten twee keer zoveel vrijwilligerswerk (30%) dan zij die niet actief zijn op social media. Ze blijken ook méér evenementen bij te wonen en meer goed doel producten te kopen. Is maar 4% van de mensen bereid om iemand te vragen een petitie te tekenen, dat getal ligt op 20% bij diegene die wel actief zijn op social media. Bron: James McCirk, Smart Mob Rule, Georgetonw University, Dynamics of cause engagement
Opmerkelijke getallen
In het tijdschrift staan opmerkelijke getallen over actief burgerschap en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de burger. Was in 1970 nog maar 35% van de Nederlanders 'sterk tot gewoon' geinteresseerd in de politiek, nu is dat 59%. De inzet voor internationale vraagstukken daalt, maar de inzet voor de eigen buurt en gemeente stijgt. Mensen zijn steeds minder actief in de kerk of bij een vakbond, maar veel actiever in informele verbanden. Sociologe Jacquelien van Stekelenburg van de Vrije Universiteit Amsterdam constateert dat een steeds breder publiek protesteert over steeds meer thema's en daarbij een steeds breder scala van tactieken hanteert.