Contact +31 (0)40 294 52 52 Crisisondersteuning (24/7) +31 (0)88 505 90 01 English
Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
 

“Anders werken vraagt nog iedere dag toelichting”

Aandachtsgesprek #4

Bewust werken vanuit eigen prioriteiten

Bij de politie is enkele jaren terug ‘de communicatieve organisatie’ in de armen gesloten. Managers en medewerkers hebben zelf een communicatierol. De dienst Communicatie helpt hen om die rol op te pakken. De communicatieprofessionals nemen het werk niet over, ze hebben een coachende en begeleidende rol. “Die transitiebeweging is nog steeds gaande”, zegt Annemarie Onder de Linden. “Anders werken vraagt nog iedere dag toelichting. Het gaat met kleine stapjes, soms niet zo snel als wij zouden willen.”

De keuze voor een communicatieve organisatie maakt dat de communicatieprofessionals zich met meer  focus kunnen richten op de strategisch belangrijkste onderwerpen. “Wij moeten ons daarbij wat zakelijker opstellen, ‘ja’ zeggen op dat wat past in het keuzekader en ‘nee’ op de rest. Dat geeft  soms spanning.” Met de bezuiniging op de bedrijfsvoering zijn communicatieve taken  ook voor een deel neergelegd bij managers en medewerkers. Om de organisatie te kunnen bedienen, moeten en willen we dus om meerdere  redenen anders werken.  Zo zijn de projectleiders en implementatiemanagers van Facility Management die betrokken zijn bij Europese aanbestedingen veelal zelf verantwoordelijk voor communicatie. Er werd binnen de dienst Communicatie van het Politiedienstencentrum een toolkit ontwikkeld waarmee ze zelf kunnen werken aan een boodschappenhuis, stakeholderanalyse en compact plan."

“Bex* adviseerde hierbij en gaf verschillende trainingen. “In grote organisaties zoals die van ons, 65.000 medewerkers, is werken met toolkits heel efficiënt”, zegt Annemarie. “Ik zou ook niet zo goed weten hoe we het anders kunnen doen. We merken dat collega’s die zijn getraind, zelf goed aan de slag kunnen met de aangereikte hulpmiddelen, maar uiteindelijk hebben ze vaak tóch aandacht en bevestiging nodig . Die geven we dan ook, de menselijke maat is belangrijk. De toolkit een efficiënt hulpmiddel.”

"Werkwijzes zijn met de toolkits sterk gestandaardiseerd en we delen daarmee kennis. We zien implementatiemanagers die met fantastische boodschappenhuizen en plannen langskomen. Daar worden wij heel blij van. Dat zijn echt lichtpuntjes in het transitieproces.” Kan je die helden onder de aandacht brengen als voorbeeld voor anderen?, wil ik weten. Het antwoord verrast me. “Je kan held zijn voor een dag”, zegt Annemarie nuchter. “De houdbaarheid van een held is kort. Natuurlijk kan je de held onder de aandacht brengen, maar mijn ervaring is dat je onmiddellijk weer op zoek moet maar een nieuwe held.” Kijk, die relativerende houding met gerichtheid op continu verbeteren, dat spreekt me aan.

“Het werk van de communicatieprofessional is flink veranderd. Je moet heel groot kunnen denken, in netwerken, in samenwerkingen, en dan ook weer terug naar het kleine. De écht ambachtelijke adviseur die punten scoort met het maken van boodschappen en plannen, verliest terrein, maar die rol blijft wel van belang. Ik zie hele mooie samenwerkingen met het operationele veld. Het werk is niet per se moeilijker, wel boeiender geworden. We kunnen als communicatieprofessionals écht het verschil maken door goede vragen te stellen, door collega’s aan het denken te zetten en met mogelijke  scenario’s te werken. Communicatie kan zovéél toevoegen wat anderen niet kunnen. Dan laten we als afdeling écht zien dat we het verschil maken.

Bijvoorbeeld door bij een DNA -verwantschapsonderzoek omgevingsanalyses te maken, een ‘hoe werkt dat?’ film en een livestream van bijvoorbeeld de persconferentie te verzorgen. De politie moet haar werk goed uitleggen en het publiek meenemen.” Je doet het vaak niet goed in de ogen van het publiek. “Dat is betrekkelijk. Neem nou de legitimiteit van geweldsaanwending. We hebben onlangs burgers zélf laten deelnemen aan trainingen. En dan zie je dat er toch veel begrip is voor het feit dat een agent in een split-second moet beslissen. Begrip en bewondering.” Waar liggen kansen? “Het gebeurt nu nog te vaak dat anderen in de media praten óver politiewerk. Daarom gaan we onze boegbeelden méér trainen om het politiewerk naar buiten te brengen. Wij zijn ons er als afdeling van bewust dat wij het nooit voor iedereen goed kunnen doen. We hebben besloten om minder aandacht te besteden aan wie zeurt.” Meer aandacht voor problemen doet die problemen groeien? “Precies. Als er gedoe is acteren we meteen en gaan het ‘downsizen’. Het is veel verstandiger om bewust te werken vanuit eigen prioriteiten, onze strategische communicatie agenda. Daar richten we onze aandacht op.”

Annemarie Onder de Linden is twintig jaar werkzaam bij de politie in verschillende functies. Ze studeerde Letteren, met specialisatie Communicatiekunde in Utrecht. Ze was werkzaam voor omroepen. In haar huidige functie coördinator account en advies bij PDC Dienst Communicatie van de politie komen drie rollen samen, de relatiemanager van interne opdrachtgevers, coördinator van een team met acht collega’s met daarbij horende personele  zorg en strategisch adviseur. Annemarie heeft een voorliefde voor interne communicatie en interesse voor wat mensen beweegt.

Meer weten?

Bel me gerust op
+31 (0)40 294 52 52
+31 (0)6 53 49 15 39

Deel via
Facebook Twitter Linkedin

Bex*communicatie
Piuslaan 70a
5614 CM Eindhoven
Routebeschrijving
+31 (0)40 294 52 52

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Acute ondersteuning bij crisissituaties (24/7)
+31 (0)88 505 90 01

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

info@bexcommunicatie.nl

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

Webdesign & webdevelopment door Keistoer