Leestip: Ik ben er weer. Zwaar ziek, gered door de psychiater
Bex*communicatie geeft leestips van voor de zorg interessante boeken.
Als je de digitale zorgnieuwsbrief wilt ontvangen, vul dan je gegevens in.
Ik ben er weer, van Rinke van den Brink
Een blinde darmoperatie is een routineoperatie. De behandelend arts wijkt af van de richtlijnen en schrijft één dag antibiotica voor. Het is het begin van een heleboel ellende, waarbij de patiënt fysiek doodziek werd. En uiteindelijk in een psychose komt, waarvoor hij behandeld werd door de psychiatrische crisisdienst.
Dit is het verhaal van een patiënt waarbij fouten zijn gemaakt. Het verhaal is indringend. En doet het ergste vermoeden als het gaat om fouten in de zorg. Het duurt meer dan twee jaar voordat de auteur zijn volledige medisch dossier krijgt. Dan heeft hij al maandenlang een klachtenprocedure gevoerd, zonder te beschikken over zijn volledige dossier. De kracht van dit verhaal zit in het feit dat de auteur zijn persoonlijke verhaal tot in detail heeft beschreven. Het is zowel voor zorgprofessionals als een breder publiek interessant. Het boek leest als een thriller, met dit verschil dat het hier niet om fictie gaat. Zijn er leerervaringen die tot verbetering van de zorg leiden? De lezer kan bijna niet anders dan daar uiterst sceptisch over zijn. Ondanks de goede bedoelingen van veel bij de zorg van Rinke van den Brink betrokken professionals.
Ik ben er weer. Zwaar ziek, gered door de psychiater.
Rinke van den Brink. Uitgeverij de Geus. ISBN978 90 445 43087
Hart voor je lijf, leefstijladviezen van een cardioloog
In een tijd met veel fake-nieuws is objectieve, betrouwbare informatie belangrijk. De goed geïnformeerde krantenlezer die ‘wetenschap’ volgt, weet het soms ook niet meer. Wijn is gezond, staat in het ene onderzoek. Wijn drinken brengt risico’s met zich mee, staat in een volgend onderzoek. Daarom is het altijd fijn als specialisten publiceren. Annemiek Jansen is cardioloog. Gepromoveerd aan de TU Eindhoven. Met haar zus publiceerde ze kookboeken. De zussen zijn gefascineerd door de vraag waarom bewoners van bepaalde gebieden op aarde lang leven. Hoe het komt dat negen broers en zussen in Sardinië gemiddeld 90-plus worden. In “Hart voor je lijf” geeft Annemiek leefstijladviezen. In tien hoofdstukken. En heldere taal. Over diëten, zoet, zout, zuur, beweging, drank, koolhydraten, vet, vlees, vis, kruiden. Maar ook over menselijke zwakte. Annemiek legt vingers op zwakke plekken. Mensen die dénken gezond te eten, zéggen gezond te eten, maar dat het niet klopt. En wat ik sympathiek vind, is dat ze daarbij veel persoonlijke voorbeelden geeft. Dat maakt de adviezen véél sterker. Tips en tricks voor een langer en fitter leven. Aanrader.
Annemiek Jansen en Joris Vermeulen, Fontaine uitgevers
Échte dokters huilen ook
Om wederzijds begrip te kweken is een rolwisseling vaak erg nuttig. In de zorg komt die nauwelijks voor. Radioloog en kankerspecialist Warner Prevoo krijgt kanker. Hij haalt de uitspraak aan van Plato dat dokters getroffen zouden moeten worden door de ziektes die ze behandelen. Nu ervaart hij wat een patiënt ervaart. Het geeft hem een heel andere kijk op zijn vak. De psychische kant is vaak nog belangrijker dan de fysieke kant van ziekte. Dit is een prettig leesbaar en leerzaam boek. Het geeft inzicht in de achtbaan van emoties waar een patiënt mee te maken heeft. Warner leert anders met patiënten te communiceren.
Echte dokters huilen ook, Warner Prevoo en Karin Overmans, uitgeverij Ambo|Anthos
-
-
-
-
-
De ogen sluiten voor wat er in de samenleving leeft, is de snelste route naar reputatieschade
-
-
-
-
Bob Pinedo, patiëntendokter en kankerwetenschapper
-
-
-
-
-
Danielle Ofri, auteur van What Patiënts Say, What Doctors Hear
-
-
-
-
-
-
Algoritmisering, wen er maar aan!
Dit boek is een must. Communicatieprofessionals móeten kennis hebben van algoritmisering. Ook al om me te kunnen denken en praten over ethische vraagstukken die bijvoorbeeld samenhangen met gezichtsherkenning, voorspellende algoritmes wie er ziek gaan worden en een toekomst waarin robots zelfbewustzijn ontwikkelen. Denken dat computers zo intelligent kunnen worden als mensen is een onderschatting van de menselijke intelligentie, zegt de auteur.
Jim Stolze | Uitgeverij Boom | ISBN 978 9024403028
Zorgcommunicatie in verandering van Filip Decruynaere
Hoe communicatie de slagkracht van organisaties in zorg en welzijn versterkt, is de subtitel van dit boek. Filip Decruynaere heeft een jarenlange ervaring als communicatie- deskundige en redacteur in de zorg en welzijnssector. Daarnaast is hij docent communicatie. In de eerste drie delen van zijn boek schrijft hij over evoluties in de zorg en welzijnssector die voorzieningen dwingen zich beter te profileren en legt hij uit hoe deze voorzieningen hun interne en externe communicatie professioneel kunnen aanpakken. Het staat vol met informatie, inspiratie en bruikbare tips voor grote, middelgrote én kleine organisaties. Verder bevat het vierde en tevens het laatste deel van het boek een leuk extraatje, namelijk praktijkverhalen uit verschillende sectoren van zorg en welzijn. Kortom, een leerzaam en inspirerend boek. (Keya Smidt) ISBN 9789462 92854
Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie
Boek van ervaringsdeskundige Marijke Groot. Die mogen er nog veel meer komen. Marijke Groot schrijft over ggz. Ik volg haar op twitter. Met heel veel plezier. Enkele van haar puntige tweets zijn ook in deze bundel opgenomen. Zo krijgen ze het langere leven dat ze verdienen. De bundel "Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie" is een aanrader.
Oud genoeg om dood te gaan. Over de vragen die iedereen zich ooit moet stellen
Barbara Ehrenreich ontvangt in 2018 de Erasmusprijs. Deze Amerikaanse schrijfster schreef een diepgravend boek over het verouderingsproces. We hebben daar veel minder invloed op, dan de gezondheidsindustrie ons wil doen geloven. “Het doel van een gezond, actief leven gevolgd door een tamelijk snelle dood is waarschijnlijk niet eens haalbaar zonder tussenkomst van een lawine. De sinistere waarheid is dat al die kleine maatregelen om gezond te blijven – al dat afzien en inspannen – juist zullen leiden tot een grotere kans op een langer leven met alle bijkomende fnuikende en vernederende gebreken.” Het boek is een pleidooi voor een goed leven, schrijft de uitgever.
Uitgeverij Atlas Contact ISBN 9789045032665
Issuedenken, echte bazen maken impact
Het is nu veel gemakkelijker dan twintig jaar geleden om je mening kenbaar te maken, je complimenten of ergernis. Internet en social media zijn uitnodigend. En gemakkelijk. Natuurlijk kunnen organisaties die geen boodschap hebben aan hun omgeving daarin volharden. Maar die zijn er steeds minder. Het is verstandig om wél stelling te nemen, te participeren in maatschappelijk debat of daar initiatief toe te nemen. De auteurs van dit boek zijn duidelijk: het integreren van contacten met stakeholders in het beleid van de organisatie heeft en positief effect op de reputatie en bedrijfsresultaten. Maatschappelijk impactvol ondernemen levert een bijdrage aan het oplossen van problemen.
Issuedenken, echte bazen maken impact, Mayke van Keep en Sybrig van Keep, uitgeverij Boom, ISBN 9 789024421275
Succesvol doelen bereiken, sturen door organisaties
Is er een gouden formule om doelen te bereiken? De auteur van ‘Succesvol doelen bereiken’ is ervan overtuigd dat die formule er is, hij noemt het zijn methode. Dit boek is de weerslag van ruim 35 jaar ervaring. Auteurs die op basis van een werkzaam leven leerervaringen delen, daar hou ik enorm van. Dit boek verbindt veel bekende gedachten tot een praktische handleiding hoe te sturen op doelstellingen. In één zin: het verbinden van doelenbomen met logica, communicatie en mensen als bron van energie. Handig voor wie niet loskomt van de waan van de dag. Nuttig voor bestuurders en wie sparringpartner van bestuurders wil zijn. De auteur stelt communicatie volledig ten dienste van het sturen op doelen.
Toine van Helden, Uitgeverij Koninklijke van Gorcum, ISBN 9789023255789
De ontdekkingsreis van Bob Pinedo, patiëntendokter en kankerwetenschapper
Professor Pinedo is emeritus hoogleraar medische oncologie aan de VU in Amsterdam. Hij is de grondlegger van het VUmc Cancer Center. En zoals dat vaak gaat met bevlogen mensen, met 74 jaar is hij nog altijd aan het werk als second opinionarts. Het boek dat journalist René Steenhorst over hem schreef laat zich lezen als een geschiedenis van de strijd tegen kanker. Heel inspirerend. Het boek is doorspekt van voorbeelden. Vormen van kanker die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in feite een doodsvonnis betekenden, kunnen nu uitstekend behandeld worden. Kanker is niet langer per definitie ongeneeslijk. En dat is ook een verdienste van Pinedo, die in het boek vooral naar voren komt als een ongelofelijke autonome en verfrissende denker. Alleen daarom al is dit boek een aanrader.
René Steenhorst, uitgeverij Prometheus, ISBN 978-90-446-35379
CommTalks, 40 thought leaders over het communicatievak van morgen
Betteke van Ruler bundelde veertig korte essays over wat er gaat veranderen in het communicatievak, waarom dat zo is en wat een communicatieprofessional kan doen om future proef te zijn. Er zijn vijf rode draden: anders communiceren (niet eenzijdig boodschappen uitsturen, het gesprek aangaan), acties onderbouwen (waarom doen we wat we doen), beter verbinden van binnen en buiten, visie laten zien (duidelijk zijn wat je doet) en verantwoord communiceren.
CommTalks, ISBN 9789492196170
Dagelijks innoveren
Veel mensen vinden innovatie moeilijk. Terwijl het zo leuk is om te doen! Jeff Gaspersz maakt het eenvoudig. Hij geeft vijf stappen: 1 bepaal de innovatiefocus, 2 breng innovatie dichtbij het werk en betrek medewerkers, 3 versterk persoonlijke creativiteit en innovatiegericht competenties, 4 zorg voor een goed klimaat, bijvoorbeeld het bespreken van nieuwe ideeën bij een werkoverleg en tot slot 5 realiseer je ideeën en vier je successen.
Auteur: Jeff Gaspersz. Titel: Dagelijks innoveren, versterken van innovatiekracht in 5 stappen.
Weg met de angst!
Het creëren van veilige werkrelaties is niet iedereen gegeven. In een angstcultuur kan je een gebrek aan sociale competenties compenseren. Je vraagt de ander toneel te spelen, om net te doen of de relatie prima in orde is, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen relatie bestaat. In dit boek komen antwoorden aan bod: een definitie, antwoord hoe een angstcultuur kan ontstaan en waarom bange mensen geen ontslag nemen of in verzet komen. Het boek bevat een quickscan waarmee je jouw organisatie kunt beoordelen.
Angstcultuur, krijg grip op angst in organisaties, Peter Fijbes, ISBN 978 90 2440 5817
Verwaarloosde organisaties
Bij verandermanagement wordt vaak eerst vastgesteld wat er fout gaat. En wáár we naar toe willen. Joost Kampe is een organisatieadviseur die merkte dat klassieke veranderbenaderingen soms niet werken. Bijvoorbeeld in organisatieonderdelen waar het langdurig ontbreekt aan goede sturing en begeleiding. Medewerkers voelen zich alleen gelaten. Dit is een fijn boek voor bestuurders, managers en OR-leden. En voor de communicatieprofessional die graag wil meedenken en meepraten over datgene waar zijn bestuurder wakker van ligt.
The secret of the highly creative thinker
Dit is een heerlijk inspiratieboek, waarin creativiteit niet hoogdravend maar nuchter wordt benaderd. De schrijvers van dit creativiteitsboek volgden net als Bex*ers de CREA conference weeks in Italië.
Zorgvernieuwing, over anders besturen en organiseren, Annemarie van Dalen
De waarden van veel zorgmedewerkers stemmen niet overeen met de bureaucratische regelgeving.Wat kunnen we leren van twee innovatieve zorgorganisaties?
Verdraaide organisaties, Wouter Hart
Terug naar de bedoeling is de ondertitel van dit boek, voor iedereen in de zorg die met minder krampachtige beheersbaarheid betere resultaten wil behalen. Een klassieker.
Tegenwind geeft vleugels, Saskia Ramakers, Jeroen Janssen
Begeleiden van communicatieprocessen door te beginnen vanuit het hart, met positieve energie, volgens de Story Flow methode.
Vergaderen? Niet doen! Ellen de Bruin
Er is veel wetenschappelijk onderzoek waarom vergaderen niet werkt. Beter is het om andere vormen van informatieoverdracht te gebruiken.
Als Disney de baas was in uw ziekenhuis, 9 ½ dingen die u anders zou doen
Ook klassiekers verdienen het om aandacht te krijgen. Als Disney uw ziekenhuis zou runnen, zouden drie adviezen zijn:
Geef de voorrang aan hoffelijkheid boven efficiëntie
Meet om te verbeteren, niet om indruk te maken
Creëer een klimaat van ontevredenheid
Dit boek herlezen en de adviezen erin toepassen kan een flinke impuls geven aan de innovatie en gastheerschap. Aanrader.
Als Disney de baas was in uw ziekenhuis, 9 ½ dingen die u anders zou doen, uitgeverij Reed Business Information
Zo simpel kan het zijn, simpele oplossingen voor lastige problemen, Richard Engelfriet
Dit boek is een ode aan simpele oplossingen voor lastige problemen. Mensen meekrijgen in veranderingen. Weerstand omturnen in medewerking.
Change the script, echte verandering begint met een eigen verhaal, Theo Hendriks
Een inhoudelijk sterk storytelling boek: je leert karakteristieken bij weerstand herkennen, je ontdekt verborgen talenten en je leert eigen verhalen creëren en gebruiken in veranderprocessen.
Pogingen om nog iets van het leven te maken, Hendrik Groen
Geweldig humorvol dagboek is pleidooi om voldoende aandacht en geld te geven aan zorgverleners. Niet voor niets wordt politici aangeraden om dit boek te lezen over het dagelijks leven in een verzorgingshuis.
Van opgelegde naar oprechte participatie, de mens en zijn verbindingen in samenleving, economie en staat, Corina Hendriks ea
Bestuurders en communicatieadviseurs die hun hersens pijnigen hoe de organisatie haar relatie met de omgeving verbetert, vinden in dit boek zowel duiding als brandstof voor het eigen denken. Om een veranderende tijd beter te begrijpen.
Ongehoord! Waarom goed luisteren uw organisatie beter maakt, Rik Siere
Écht goed luisteren is razend moeilijk. Interessant voor communicatieprofessionals die het luisterend vermogen van de eigen organisatie willen versterken.
Effectief samenwerken, de driehoek van verantwoordelijke relaties, Marlies de Jong
In de driehoek van effectieve samenwerking nemen een initiator, een actor en een ondersteuner samen verantwoordelijkheid voor het resultaat. Praktisch boek.