Na incidenten aandacht voor ‘second victims’
Incidenten in de zorg zijn pijnlijk voor patiënten, hun naasten én de zorgverleners zelf. Zeker als het voorkomen had kunnen worden. Patiënten voelen zich machteloos, boos en verdrietig na onbedoelde gebeurtenissen. Zorgverleners hebben last van ‘flash backs’en een hoger risico op burn-out. Vaak is de werk-privébalans enige tijd verstoord.
Incidenten en crisissituaties hebben grote impact op zorgverleners. Uit onderzoek van het Leernetwerk Peer Support in 19 ziekenhuizen en onder meer dan vijfduizend artsen en andere hulpverleners blijkt dat er te weinig aandacht is voor de ‘second victims’. Zij hebben onder meer last van symptomen die lijken op posttraumatische stressstoornissen. Bijna een derde van de zorgverleners die deelnamen aan het onderzoek maakten situaties mee die permanente schade voor de patiënt tot gevolg hadden of diens overlijden. Na een incident zijn zorgverleners soms angstig en twijfelen over hun kennis en kunde. Ook hyperalerte reacties komen voor. Zorgverleners geven aan dat ze behoefte hebben aan erkenning van de impact van de gebeurtenis op hen.
De crisis opdrachtgevers van Bex* kunnen gebruik maken van specialisten, zoals een psycholoog gespecialiseerd in posttraumatische stoornissen. Het crisisteam voorziet altijd in de vraag of deze hulpverlening gewenst is.