Rob Eijsermans - Senior adviseur, trainer

Ik ben begonnen als copywriter en conceptdenker. Nu ben ik voornamelijk bezig met strategische uitdagingen en het ontwikkelen van visies. Ik noem mezelf 'oorganisator'.

"Luisteren is in mijn ogen de meest onderschatte competentie. Dat moet anders. Door doordacht te oorganiseren. Dat is wat ik doe."

Terug naar
Onze mensen
Block afbeelding
Rob Eijsermans reijsermans@bexcommunicatie.nl +31 (0)40 294 52 52
+31 (0)6 14 59 72 12

Als je luisteren toevoegt aan je vaardigheden, ontstaat er pas echt een dialoog. Rob Eijsermans
De Nieuwe Bibliotheek Almere

De nieuwe bibliotheek in Almere wil een inspiratiebron zijn voor de mensen in de stad. Laten zien wat er te doen en te halen is. Laten zien hoe leuk, inspirerend en leerzaam de bibliotheek kan zijn voor je leven, je werk en je vrije tijd. Hoe laat je dat allemaal zien aan de mensen van Almere?

Block afbeelding
Lichtend voorbeeld voor Europa

Met slimme openbare verlichting moet het mogelijk zijn om 50% minder CO2-uitstoot te realiseren. In vier landen wordt dat onderzocht met het Europese SLIC-project. SLIC staat voor Smart Light Concepts. Nederlandse partner is Etten-Leur. We experimenteren in het landelijke buitengebied.

Block afbeelding
Waarom we het oor laten hangen naar doemdenkers

In 2015, toen overal in Nederland AZC's uit de grond gestampt moesten worden, hebben Nederlanders massaal het oor laten hangen naar xenofobe doemdenkers die het einde van de beschaafde wereld voorspelden. Hele dorpen en wijken kwamen in verzet. Onterecht blijkt nu.

Block afbeelding
Het ANP luistert niet

Deze week kreeg in m’n mailbox een whitepaper van het ANP over de essentie van het communicatievak in 2025. Het stuk is gebaseerd op deskresearch, onderzoek door Kantar TNS en door te luisteren naar een aantal door de wol geverfde en jonge vakgenoten. Luisteren dus……

Block afbeelding
Onze trainers
Van LSD naar COCAÏNE. Wie joint me? Blog van Rob Eijsermans

Mijn ambitie is om van elke organisatie een ‘oorganisatie’ te maken. Mensen en organisaties kunnen veel beter een effectiever luisteren naar de wereld om hen heen, als ze hun ‘luisteren’ bewust en systematisch inrichten. Als je Googelt op ‘beter luisteren’ stuit je snel op LSD, het ezelsbruggetje voor luisterende managers. Ik heb liever COCAÏNE!

Block afbeelding
Block afbeelding
Linksom of rechtsom worden we communicatiever Succesvolle organisaties zijn communicatieve organisaties.
Block afbeelding
Linksom of rechtsom worden we communicatiever (2) Wat is het Why van de communicatieve organisatie?
Hoeveel cm weerstand heb jij?

In de la van een collega ligt een liniaal. Het is een cadeautje voor het bijwonen van een workshop van Myrna Lewis, de grondlegger van Deep Democracy. Je kunt ermee meten, lijnen mee trekken. En weerstand mee herkennen. Da’s interessant. En het aardige is: hoe meer centimeters, des te groter de weerstand lijkt te zijn. Met een max van 30 cm.

Block afbeelding
Block afbeelding
Linksom of rechtsom worden we communicatiever (3) Vijf ontwikkelrichtingen bieden je houvast.
De hel is doof Blog van Rob Eijsermans

Mijn stelling is dat luisteren een keuze is. Dat is wat anders dan: niet-luisteren is een keuze. Die vlieger gaat niet helemaal op; dat bleek maar weer eens toen ik met dochterlief verplicht naar SOS… Mijn Vakantie is een Hel moest kijken.

Block afbeelding
Voor wie kies jij: de verteller of de luisteraar?

Ik ben – ik hoop dat je het weet – van het ‘luisteren’. Vandaag sprak ik met iemand die helemaal into storytelling, dus van het ‘vertellen’ is. Hij vertelde me dat ‘luisteren pas zin heeft als je mensen eerst leert vertellen’. En 'dat goed vertellende leiders meer aanzien hebben dan goed luisterende leiders'.Dubbel oneens. Tijd voor wat polemiek.

Block afbeelding
Elke communicatieprofessional een wet T-shirt! Blog van Rob Eijsermans

De mensen die het weten kunnen, zeggen dat ik een T-shaped professional moet zijn. Oei. Ben ik dat wel? De spiegel vertelt me glashard dat ik verre van in shape ben; eerder iets van een O dan een T. Alleen als ik mijn armen wijd uitspreid en mijn adem inhoud, verschijnt er iets van een T, lettertype Extra Bold. Hoe ziet het er bij jou uit?

Block afbeelding
Nationale ombudsman signaleert dovenmansoren Blog van Rob Eijsermans

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is een beroepsluisteraar. Als er ergens onvrede over overheidsoptreden opspeelt, is het zijn taak om goed te luisteren en aanbevelingen te doen. Vaker dan hem waarschijnlijk lief is, is de kern van zijn aanbevelingen: beter luisteren naar elkaar. Zullen we beginnen met beter naar hem te luisteren?

Block afbeelding
Programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur

Opdrachtgever: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Block afbeelding
Kleuren en kwasten met waarheid Blog van Rob Eijsermans

Vorige week is mijn schoonvader overleden. Plotseling. In de tuin, bij het opruimen van dode bladeren. Het was een schok, die nog steeds natrilt. Maar na de schok begint ook de reflectie, het terugkijken, duiden en willen snappen. Het besef ook dat communicatie tussen twee culturen altijd moeilijk zal blijven.

Block afbeelding
Block afbeelding
Linksom of rechtsom worden we communicatiever (4) Structuur die helpt om de juiste interventies te bedenken.
Stop met luisteren (even dan) Blog van Rob Eijsermans

De Volkskrant app op m’n telefoontje bracht kort geleden interessant wetenschappelijk nieuws: brainstorms zijn improductief; brainwrites leveren méér en betere ideeën op. We kunnen dus beter schrijven naar elkaar, dan luisteren naar elkaar…

Block afbeelding
Allemaal een beetje wilder worden! Blog van Rob Eijsermans

Organisatie ecologie: organisaties laten groeien en bloeien

Block afbeelding
De paradox van de communicatieprofessional Blog van Rob Eijsermans

Moeten we ons zorgen maken over de toekomst voor communicatieprofessionals? Van z’n lang zal ze leven niet! Hoe meer communicatie van ons allemaal is, hoe meer sturing, leiding en vakman/vrouwschap er in de communicatie nodig is. Maar laten we dan wel ophouden om zo verdraaid overdreven servicegericht te zijn.

Block afbeelding
Opportunist of graal? Blog van Rob Eijsermans

Met een vakgenoot had ik vandaag een kort gesprekje over werk binnenhalen. Het was maar een half minuutje. Heel kort dus. Het blijft nog steeds malen in mijn hoofd. Terwijl het eigenlijk nergens over gaat: wel of niet opportunist zijn; dat is de vraag. Dat is de hele kwestie.

Block afbeelding
Gaan voor goud? Blog van Rob Eijsermans

Een gouden kooi verlamt organisaties

Block afbeelding
De les van less

Pas op: minder communicatie leidt tot snellere veranderingen. Hoe meer er gecommuniceerd wordt, hoe meer je ervan mag uitgaan dat het verbeterproces stroef verloopt. Ook in communicatie geldt: less is more. Hoe zit dat?

Block afbeelding
De DTT: een nieuwe toets voor het voortgezet onder

Bex*communicatie ondersteunt het College voor Toetsen en Examens bij de communicatie van een nieuwe toets voor het voortgezet onderwijs: de diagnostische tussentijdse toets (DTT).

Block afbeelding
Rust raakt je publiek Blog van Rob Eijsermans

Bij het voorbereiden van een presentatie zitten veel mensen te stressen op de inhoud. Da's ook belangrijk, maar minstens zo belangrijk is dat je óók aandacht besteedt aan je stemgebruik. Durf rust in te bouwen. Het voorkomt dat je presentatie als een nachtkaars uitgaat.

Block afbeelding