De DTT: een nieuwe toets voor het voortgezet onder
Bex*communicatie ondersteunt het College voor Toetsen en Examens bij de communicatie van een nieuwe toets voor het voortgezet onderwijs: de diagnostische tussentijdse toets (DTT).
Het College voor Toetsen en Examens (het CvTE) is in Nederland de autoriteit op het gebied van centrale toetsen en examens: de centrale examens, de centrale rekentoets en de staatsexamens in het voortgezet onderwijs, de examens rekenen en taal in het (middelbaar) beroepsonderwijs, de centrale eindtoets in het primair onderwijs en de staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2). De taak van het CvTE is om namens de overheid de kwaliteit van al deze examens te waarborgen, te verbeteren en te zorgen voor een vlekkeloze afname. In de kenniseconomie die Nederland wil zijn, is een stelsel van kwalitatief hoogwaardige examens een factor van grote betekenis.
In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontwikkelt het CvTE samen met ontwikkelpartners stichting Cito, SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling en DUO de diagnostische tussentijdse toets tijdens een meerjarige pilot DTT
Bex* geeft advies over de communicatie, de naamgeving, de mediabenadering en ontwikkelde diverse communicatiemiddelen waaronder een animatie, brochure en flyer met bijbehorende stijliconen passend bij de nieuwe toets.
Achtergrond DTT: van goed naar excellent onderwijs
De ambitie van het kabinet is om te komen van goed naar excellent onderwijs, om te werken aan een ambitieuze leercultuur, waarin leerlingen kunnen uitblinken. Het kabinet stimuleert opbrengstgericht werken van scholen. De Diagnostische Tussentijdse Toets (DTT) is een van de aangekondigde instrumenten om deze ambities te realiseren. De DTT biedt, naast de persoonlijke beoordeling van een docent, inzicht in onderliggende deelvaardigheden en kennisaspecten die nodig zijn om leergroei bij individuele leerlingen te realiseren. De DTT wordt afgenomen in het laatste jaar van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De toets richt zich op de doorstroomrelevante vakken: Nederlands, Engels en wiskunde. Deze vakken zijn belangrijk voor de doorstroming naar de bovenbouw en het vervolgonderwijs.
Meerjarige pilot
In september 2014 is een meerjarige pilot DTT met 150 scholen van start gegaan. Tijdens de pilot wordt de DTT, in nauwe samenwerking met het scholenveld, verder doorontwikkeld. De pilot moet ervoor zorgen dat de DTT straks beschikbaar is voor alle VO-scholen als een waardevol instrument voor gepersonaliseerd leren en data gestuurd onderwijs.