10 tips voor meer interactie met je publiek -4-
Echte emoties zijn krachtiger dan woorden
Veel mensen staan niet stil bij de emotie die ze willen overbrengen bij een presentatie of een speech. Dat is een gemiste kans. Als je een oprechte emotie laat zien tijdens je speech zal je publiek deze emotie ook voelen. Dat geldt niet alleen voor heftige emoties als verdriet of enthousiasme, maar voor alle emoties die we ervaren.
Spiegelneuronen
Hoe komt dat? Mensen blijken spiegelneuronen te hebben. Kort gezegd komt het hier op neer: als je een emotie bij de ander ziet, ervaar je door jouw spiegelneuronen dezelfde emotie. Daarom leef je mee met iemand die verdrietig is en voel je zelf ook een vorm van verdriet. Als je met iemand praat die verliefd is, krijg je zelf ook een blij gevoel. Meestal minder dan de persoon in kwestie, maar toch. Dat is een belangrijk gegeven voor iedereen die communiceert. Want als je een presentatie geeft terwijl je niet goed in je vel zit, pikt je publiek dat gevoel dus op. Dan werkt het in je nadeel. Als je echter bewust de emotie bij jezelf oproept die bij je boodschap hoort, heb je een krachtig instrument in handen. Mensen noemen dat ook wel charisma. Maar in feite is charisma dus niets anders dan gefocuste emotie.
Oprechte emotie is beslissend
Ons gevoel speelt een belangrijke rol bij keuzes. Zelfs bij rationele mensen. Wetenschappers weten nog niet precies hoe het werkt. Maar dit zijn de vermoedens: we beslissen eerst met ons gevoel en daarna beredeneren onze hersenen de beslissing. Daardoor denken we een rationele afweging te maken, maar het is ons gevoel dat echt besluit. Deze conclusie trokken wetenschappers naar aanleiding van onderzoek, onder andere bij een man die getroffen was door een hersenbloeding. Hij kon geen keuzes meer maken. Onderzoek wees uit dat zijn emotiegebied in de hersenen was aangetast door de bloeding, terwijl zijn ratio prima functioneerde.
Vergeet je emotie dus niet
Wat betekent dit voor presentaties en speeches, maar eigenlijk voor al onze communicatie? Hoe beter we onze emotie focussen, hoe beter anderen ons aanvoelen. Daardoor raken ze echt betrokken bij je verhaal. Dus zorg dat je emotie in lijn is met de boodschap die je overbrengt, het maakt jou en je boodschap overtuigender. De ene keer zal dit vanzelf gaan (zoals in deze speech van Obama), een andere keer zul je iets meer moeite moeten doen. Maar als je het durft om je emotie te laten zien, maak je echt contact. De impact op je publiek is oneindig veel groter dan van sprekers die alleen maar de ratio van mensen aanspreken.
Lees ook:
10 tips voor meer interactie met je publiek -tip 1