Issue / Duurzaamheid Allemaal aan het groene bier
Een mooi verhaal over een mooi familiebedrijf, over het ontstaan van een duurzame visie, over doorzettingsvermogen en liefde voor het vak.
De hopoogst, die mid-september plaatsvindt, en waar het hele dorp voor uitloopt."Jan-Paul Rutten van Gulpener bier treedt in het voetspoor van zijn vader, die het duurzaam brouwen zo'n beetje uitvond," aldus Trouw deze ochtend.
Rutten vindt het woord duurzaamheid een uitgehold begrip. "Elke onderneming, hoe vervuilend ook, kan beginnen met afval scheiden en zichzelf uitroepen tot koning der duurzamen." Hij vindt het belangrijk om in ieder geval een onderscheid te maken tussen meetbare en niet-meetbare duurzaamheid. Meetbaar zijn bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom en van biologische grondstoffen die van lokale boeren worden betrokken.
"Minder meetbaar, zegt Rutten, maar minstens zo belangrijk, is maatschappelijke duurzaamheid. De omgang met werknemers. Het bestaansrecht dat het 190 jaar oude bedrijf geeft aan de boeren uit Gulpen en omstreken, die de brouwerij voorzien van al haar brouwgranen. De hopoogst, die altijd mid-september plaatsvindt, en waar het hele dorp voor uitloopt. Dan helpen de Gulpenaren niet alleen met het plukken van de hopbellen: dan wordt er ook gedanst, gedronken, gedineerd."
Rutten vertelt op een prachtige manier het verhaal van het familiebedrijf, over hoe zijn vader Paul Rutten, ver voordat het salonfähig was, besloot zijn 'verantwoordelijkheid te ondernemen', in het begin tegen de stroom van zijn familie en werknemers in: "wat kopen we daar nu voor?" was hun eerste reactie, en het duurde zeker een jaar voordat hij enig draagvlak kreeg binnen de brouwerij, en nog eens jaren voordat het concreet resultaat opleverde.
Ondertussen is Gulpener door vergelijkingssite Rank-a-brand uitgeroepen tot 'duurzaamste bierbrouwerij van Nederland', heeft combinatie van hun milieu- en maatschappijvriendelijkheid Gulpener afgelopen december de MVO-award opgeleverd: de prijs voor 's lands meest vooraanstaande speler op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, en brouwt Gulpener nu zestien verschillende (speciaal)bieren.
"Mooi, vindt Rutten het, dat zijn vader pionier was op het gebied van 'duurzaam ondernemen'. "We hebben geluk gehad dat de wereld meebuigt in zijn groene overtuiging. Anders waren we hier heel duurzaam geweest met z'n vierenvijftigen. Dan hadden we het nog steeds hartstikke gezellig gehad hoor, daar niet van."
Kortom: een prachtig voorbeeld van wat visie en doorzettingsvermogen teweeg kunnen brengen. Het hele artikel is te lezen op Blendle.