-
Hoe kiezen we als bijvoorbeeld vlees duurder is?
Issue / Willen we meer betalen voor onze voeding?
Ontwikkeling van een standaard om een eerlijke prijs voor voeding vast te stellen.
Er is nog geen standaard om een eerlijke prijs voor voeding vast te stellen. Onderzoekers gaan hier nu een methode voor ontwikkelen. Met een eerlijke prijs krijgt voeding een prijs waarin de economische - en duurzaamheidskosten zijn meegenomen. Denk aan CO2 uitstoot, biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.
In een eerlijke prijs worden de kosten, baten en risico’s van duurzame productie over de hele voedselketen verdeeld. Wageningen Economic Research, Stichting Bionext en TruePrice gaan hiervoor een methodiek ontwikkelen. Een echte prijs helpt producenten, consumenten én overheid om de juiste keuze te maken, stelt de universiteit. Producenten kunnen zo duurzaam mogelijk produceren en consumenten kunnen beter kiezen. Met de echte prijs kan de overheid de economie en de transitie naar meer duurzaamheid beter stimuleren.
Interessant is of de consument andere keuzes maakt als bijvoorbeeld vlees twee of drie keer zo duur is. Uit onderzoek kwam eerder naar voren dat ruim een kwart van de Nederlanders niet bereid zou zijn om meer geld voor de boodschappen te betalen. Agrarisch ondernemers die meer aandacht willen geven aan dierenwelzijn, klimaat en milieu doen investeringen, die ze uiteindelijk terug moeten verdienen. In dit onderzoek zal ook hiervoor aandacht zijn. ABN Amro pleitte voor True Cost Accounting (TCA). Alle milieukosten worden dan in de prijs doorberekend.
Bij het project zijn onder andere LTO Nederland, Rabobank, ABN Amro, stichting BioNext, TruePrice en Stichting EKO Keurmerk betrokken. Het project loopt tot 2022. Uiteindelijk moet er één breed gedragen methodiek liggen, die voor iedereen beschikbaar is.