Leuk zo’n pensioenvarken, maar waar is de hamer?
Het pensioen, voor mij nog 41 jaar werken. Tenminste als ik met mijn 67e met pensioen kan. Want, snappen doen ik en mijn mede millennials het pensioen niet. Laat staan dat we erin geloven. Tijd voor wat helderheid en transparantie.
Volgens een groot onderzoek van Manpower Group denkt 12% van de millennials zijn hele leven te moeten werken. En nog eens 38% gaat ervan uit na hun 70e nog aan het werk te zijn. We zien onze toekomst dan ook somber in. Niet raar want, nadat in 2021 de pensioenleeftijd is gestegen naar 67 jaar, wordt de AOW-leeftijd in de toekomst gekoppeld aan de levensverwachting. Het is voor mij dus alleen maar hopen dat ik niet meteen na mijn pensioen omval.
Dat we inmiddels ook zelf verantwoordelijk zijn voor onze oudedagvoorziening heeft mijn generatie gelukkig wel begrepen. De genoemde cijfers geven in ieder geval een vertrouwensprobleem aan richting de overheid en de AOW-pot. Dit resulteert helaas niet meteen in actie. Ze denken te gemakkelijk of helemaal niet over na. Tot nu toe lukt het geen enkele generatie zich zijn pensioen voor te stellen. Voordeel is dat de millennial dit probleem erkent en er bijpassende oplossingen volgen.
Onoverzichtelijke websites als: mijnpensioenoverzicht.nl helpen de millennial allerminst. Ze zijn saai en roepen niet op tot actie. Met alle online gamification tools die momenteel worden ontwikkeld zou het toch gemakkelijk moeten zijn een overzichtelijk en interessant pensioenplan te maken? Ik kan mijn pensioen beter voorstellen als ik er met VR door mijn eigen toekomst kan lopen. Een toekomst die rooskleuriger wordt naar mate ik meer spaar.
Pensioenfonds ABP en vermogensbeheerder APG starten zo’n experiment met een eigen pensioenvarken. Nou ja, zonder VR-bril maar wel met een persoonlijke pot die duidelijkheid moet geven over de inhoud van nu en in de toekomst. Deze vernieuwing is gebaseerd op methodes uit de gedragsverandering. Als je nooit een idee hebt gehad over het bedrag wat je staat te wachten en het valt op 67-jarige leeftijd tegen. Dan kan dit hooguit teleurstelling veroorzaken. Weet je precies wat je spaart, en merk je tussentijd dat je je doel niet gaat halen. Dan volgt spijt en dit levert veelal een actiever gedrag op dan teleurstelling. Je gaat ervoor vechten je doel alsnog te behalen.
Niemand weet wat de internationale ontwikkelingen zijn over twintig jaar. Het pensioenfonds wordt dan wel overzichtelijker. De pensioenleeftijd, de beurzen en rente kan voorlopig niet tot lastig worden voorspeld.