Regionale aanpak klimaatdoelen
Het is van groot belang dat de industrie haar internationale koppositie gaat inzetten om de energietransitie tot een succes te maken.
Bij de realisatie van de klimaatdoelen kunnen gunstige effecten voor de werkgelegenheid worden bereikt, stelt de Sociaal Economische Raad in een advies over een nationale klimaataanpak. “Het is van groot belang dat de industrie haar internationale koppositie gaat inzetten om de energietransitie tot een succes te maken. Op deze manier kan de industrie een grote bijdrage blijven leveren aan werkgelegenheid en welvaart in ons land en tegelijkertijd de duurzaamheidsdoelen halen”, aldus Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER.
Bredere aanpak
De discussie over het verminderen van de broeikasgassen in de industrie is de laatste tijd vooral toegespitst op de mogelijke instrumenten. De SER vindt dit te beperkt en komt daarom met een breder advies, bestaande uit vier pijlers: de versterking van de regionale aanpak, de versterking van arbeidsmarkt- en scholingsgebied, het bevorderen van innovatie en investeringen in nieuwe technologieën en het beprijzen van vermijdbare CO2- uitstoot om vernieuwing te versnellen.
Twaalf energie-intensieve bedrijven
Nederland kent vijf regionale energie-intensieve industriële clusters: Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Noordzeekanaalgebied, Noord-Nederland en regio Geleen (Chemelot). In deze clusters zijn de twaalf grote energie-intensieve bedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor driekwart van de industriële CO2-uitstoot in Nederland, gevestigd. De SER adviseert de ‘grote twaalf’ zich extra in te spannen bij het maken van meerjarige industriële koploperprogramma’s met doelen voor CO2-vermindering. Deze ‘grote twaalf’ werken stimulerend voor andere bedrijven in de clusters.