Soft skills voor leftbrainers?
Elke organisatie wil beter worden in communicatie. Dat zorgt voor goed geïnformeerde en enthousiaste medewerkers. Die zich medeverantwoordelijk voelen. Ambassadeur worden. Rightbrainers én leftbrainers. Kan dat?
Soft skills zijn gewoon niet cool voor leftbrainers.In een échte communicatieve organisatie is er ruimte voor interactie en dialoog. Met zenden alleen draag je wellicht de juiste informatie over, maar daarmee creëer je nog geen begrip. En al helemaal geen betrokkenheid.
Een grote hightech organisatie ondersteunen wij bij het communicatiever maken van de organisatie. We adviseren de afdeling interne communicatie en we gaan daadwerkelijk in gesprek met de medewerkers in een serie zogenaamde focus groups. We doen dit met een dwarsdoorsnede van de organisatie, van Nederland tot Azië en de US.
Diehard techno’s
De algemene vraag die we in de focus groups als introductie stellen: ‘Hoe kan communicatie jou helpen om effectiever te werken?’. Daarna gaan we nader in op deelonderwerpen van communicatie. De eerste dag start met een focus group van senior managers. De sessie start met het uitwisselen van ervaringen binnen de organisatie, al dan niet gerelateerd aan communicatie. Algemene deler is toch wel dat de senior managers trots zijn op de technische prestaties van de organisatie en de mensen die dit voor elkaar krijgen. Een manager vat de discussie treffend samen:
“Soft skills zijn gewoon niet cool voor leftbrainers. Zij verdiepen liever hun kennis waar ze op zijn aangenomen: de techniek. Communicatie vinden zij minder relevant. En toch ook best wel moeilijk. Daarom zijn en blijven onze diehard techno’s er niet goed in.”
“Ach,” verzucht vervolgens een andere manager, “het gaat hier hartstikke goed hoor, al hebben we stiekem best ook wel wat problemen. (“Uitdagingen”, verbetert een collega-manager hem.) En weet je waar die uitdagingen door komen? Eigenlijk altijd door communicatie.”