Contact +31 (0)40 294 52 52 Crisisondersteuning (24/7) +31 (0)88 505 90 01 English
Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
 

Beter communiceren voor méér persoonsgerichte zorg

Betere communicatie kan helpen een stap in de goede richting te zetten naar meer persoonsgerichte zorg. Reflectie op en tussen álle niveaus in de zorg is nodig.

Kritisch naar regels kijken

Er is een schreeuwende behoefte aan verpleegkundigen. Zorginstellingen komen nu al moeilijk aan personeel, er staan duizenden vacatures open. Méér personeel en méér geld is niet meteen een oplossing. Zo blijkt uit  onderzoek van de Erasmus school of Health Policy & Management en Zorgbelang Zuid-Holland  in opdracht van VWS naar de betekenis van regeldruk in de ouderenzorg. De onderzoekers zeggen dat het gaat om het anders organiseren van de kwaliteit van de zorg.

Betere communicatie kan helpen een stap in de goede richting te zetten. Reflectie op en tussen álle niveaus in de zorg is nodig, zeggen de onderzoekers,  om tot passende regels te komen en vooral tot: juist handelen. Regels kunnen  persoonsgerichte zorg in de weg staan. We weten dat ruimte voor individuele afwegingen bij het leveren van persoonsgerichte zorg belangrijk is. Strakke regels passen daar niet bij. Om zorg zoals thuis mogelijk te maken moet je kritisch naar regels kijken. Dit betekent  niet dat afschaffen van regels de oplossing is. Zie hier dilemma’s voor zorgverleners.

De onderzoekers houden een pleidooi voor narratief verantwoorden. Het nieuwe kwaliteits- en toezichtkader voor de verpleeghuiszorg biedt hier dan ook veel ruimte voor. Op deze manier wordt verantwoording gericht op leren en het verder verbeteren van kwaliteit van zorg.

Betere communicatie mogelijkheden

  • Ga in gesprek met bewoners en familie om vast te stellen wat zij belangrijk vinden in hun leven en hun zorg.
  • Zorg voor wederzijds begrip en koppeling tussen niveaus van medewerkers om samen in gesprek te gaan over persoonsgerichte zorg en passende regels.
  • Koester kritische geluiden. Wie de normale manier van werken ter discussie stelt, kan meedenken over manieren om het anders te doen.
  • Wissel lessen uit, binnen en buiten de organisatie.
  • Experimenteer met het geven van méér ruimte voor medewerkers om aan kwaliteit van zorg te werken. Bedwing de neiging om nieuwe processen vast te leggen in strakke regels.

Ben je geïnteresseerd in betere communicatiemogelijkheden, betere luisterprocessen, neem dan contact op.

Heb wat begrip voor elkaar

Helaas ontbreekt het vaak aan wat begrip voor elkaar. Twee voorbeelden.

Ik ben op bezoek in een verpleeghuis.  Een bezoeker vraagt een medewerker naar het werken in de ouderenzorg. De medewerker blijkt al enkele jaren niet meer werkzaam in de ouderenzorg. “Och, ik ben zó blij dat ik gestopt ben… het is helemaal niet leuk meer. Nee, práát me er niet van.” Ik merk dat ik schrik. Rationeel wéét ik dat de uitstroom van medewerkers groot is (in 2017 hebben 80.000 verpleegkundigen de zorg verlaten). De oud medewerker doet haar uitspraken aan een tafel waar vijf verpleeghuismedewerkers zitten.  Ik heb met hen te doen. Wát voelen zij? Wát denken zij? Ze worden als kneusjes weggezet.

Een lid van een cliëntenraad bevraagt enkele leidinggevenden van een verpleeghuis. De vragen zijn subjectief. “De werkdruk is toch véél te hoog geworden?” “Het kán niet anders of jullie zien en voelen dat er te veel regels zijn waar medewerkers zich aan moeten houden?” De managers geven geen krimp. “Het is de realiteit waar we mee te maken hebben.” Wie goed kijkt in de ogen van de leidinggevenden ziet dat wat ze zèggen en wat ze voelen niet 100% consistent is.

Communicatie over ouderenzorg is écht complex. En wie dat wil verbeteren moet aan meerdere touwtjes trekken. Niet alleen personeelswervingscampagnes voeren terwijl door de achterdeur ontevreden medewerkers weglopen. Versterken van zelfsturing. Regels slim schrappen. Vertrouwen geven aan medewerkers. En waardering geven. En hoe dan ook: stelling nemen in een maatschappelijk debat over de zorg. De mening van professionals is te belangrijk om niet gehoord te worden.

We delen onze kennis

Download het onderzoek naar persoonsgerichte zorg

2018-onderzoek-persoonsgerichte-zorg-van-regeldruk-naar-spiegelreflex.pdf
Bedankt!

Vul je e-mailadres in en ben de eerste die nieuws leest.

Bedankt!

is nu een van de eerste die onze laatste updates ontvangt!

Meer weten?

Bel me gerust op
+31 (0)40 294 52 52
+31 (0)6 53 49 15 39

Deel via
Facebook Twitter Linkedin

Bex*communicatie
Piuslaan 70a
5614 CM Eindhoven
Routebeschrijving
+31 (0)40 294 52 52

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Acute ondersteuning bij crisissituaties (24/7)
+31 (0)88 505 90 01

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

info@bexcommunicatie.nl

Home
Over ons
Marktkennis
Nieuws
Bereikbaarheid
Offerte aanvragen
Nieuws ontvangen
English summary

Bex*Impact Academy
Campagnes
Engagement
Reputatie
Cases
Downloads
Alle Bex*diensten
Privacyverklaring

Webdesign & webdevelopment door Keistoer