Zorgfraude omvangrijk
Er is veel meer zorgfraude dan naar buiten komt. Die conclusie trekken journalisten van Het Financieele Dagblad na onderzoek van fraudegevallen.
Er gaat veel geld in de zorg om. In het afgelopen jaar ruim € 96 miljard, aldus Het Financieele Dagblad. De zorgfraude die naar buiten komt, is maar een topje van de ijsberg. De zorgfraude is veel omvangrijker dan uit de officiële cijfers blijkt. Dat bevestigen zowel vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, bestuurders als medewerkers in de zorg. De krant benoemt zeven pijnpunten:
- Geen wettelijke eisen voor bestuurders en nieuwe instellingen;
- Veel zorgaanbieders zonder contract;
- Amper externe controle op raden van toezicht;
- Extern toezicht is vernsipperd;
- Patiënten zijn vaak heel kwetsbaar;
- Vaststellen van een indicatie is gevoelig voor fraude;
- Er zijn nauwelijks consequenties bij wanbeleid.
Zorgorganisatie hebben een raad van toezicht. Bij enkele frauderende instellingen bleek die te bestaan uit vrienden of familieleden. Niet zo best, maar het mag wel.
Patiënten worden steeds mondiger, maar er is ook een groep heel kwetsbare patiënten. Zij vertrouwen volledig op de expertise van de zorgverleners. Dat trekt fraude aan.
Het externe toezicht is versnipperd. Zo moeten gemeenten zélf toezien op de kwaliteit van de zorg die uit het gemeentebudget komt. Dat mogen ze naar eigen inzicht doen.
De journalisten constateren dat zorginstellingen graag schermen met certificaten en governance codes. Daar kan je - op papier - aan voldoen terwijl de zorg toch ondermaats is.
Bex*communicatie heeft - als jouw instelling plotseling hiermee geconfronteerd wordt - een woordvoerderspropositie. Crisiscommunicatie kan de schade voor de reputatie beperken.