Mantelzorger, zo zou je me ook kunnen noemen
Bevorderen van participatie van mantelzorgers én vergroten van sociale cohesie. Elkaar weten te vinden voor vragen en hulp. Dát staat centraal in een online campagne in Almere.
De VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) is een zelfstandige organisatie die uitgaat van kansen en mogelijkheden voor vrijwilligers, mantelzorgers en organisaties. De VMCA bevordert sociale cohesie en participatie binnen de Almeerse samenleving. Voor de VMCA is het belangrijk dat mantelzorgers en verwijzers in Almere hen weten te vinden én de VMCA zien als hét lokale expertisecentrum waar ze met vragen en voor hulp terecht kunnen.
Mantelzorgers aan het woord
We zijn gestart met een online campagne: ‘Mantelzorger, zo zou je me ook kunnen noemen’. Deze campagne stond in het teken van verhalen van mensen die voor iemand zorgen. Deze mensen voelen zich vaak geen mantelzorger, maar zijn ontzettend krachtige, authentieke en waardevolle vertellers. Daarom lieten we hen vertellen over hun rol als verzorger, zonder daar specifiek het woord ‘mantelzorger’ aan te koppelen. Op deze manier bereik je met de verhalen ook mensen die zichzelf niet zien als mantelzorger.
-
Landingspagina
-
Banner
-
Banner
In eerste instantie lieten we alleen de ambassadeurs van de VMCA aan het woord. Naast hun zorgrol vertelden ze ook over hoe de VMCA hen heeft ondersteund. Deze vertellers waren als het ware de 'kapitaal-injectie' voor de conversatie. Het moest anderen helpen de VMCA te ontdekken en de boodschap te delen.
De online campagne hebben we breed opgezet: we communiceerden via zowel de sociale media als de lokale pers. Op Facebook plaatsten we de banners die leidden naar de verhalen van de mantelzorgers, met als target de Almeerse inwoners. Bij LinkedIn richtten we ons op werkenden in de gezondheidszorg. Op beroepsgroepen die de mantelzorgers in hun spreekkamer kunnen verwijzen naar de VMCA. Zo hebben we op LinkedIn bijvoorbeeld een verhaal gedeeld van een huisarts die onder andere vertelde hoe de VMCA haar patiënten heeft ondersteund.
Ook op de website van lokale media (Almere Dichtbij en Almere Deze Week) plaatsten we banners die leidden naar de verhalen van mantelzorgers. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, zetten we – net als bij Facebook - in op alle Almeerse inwoners. Tevens is er in de printversies van de lokale media een verhalenreeks verschenen.
De campagnepagina
We hadden de wens om de campagne ook op de website van de VMCA terug te laten komen. Daarom hebben we een campagnepagina geïntroduceerd. Als mensen op de online advertenties klikken, komen ze op deze pagina waar ze alle verhalen van mantelzorgers kunnen lezen.