Inleven in de doelgroep
Succesvolle communicatie begint bij inleven in de doelgroep.
Succesvolle communicatie begint meestal bij inleven in de doelgroep. Je mag je daarbij door alles laten inspireren, vind ik. Daarom kan ik de columns van Johan Goossens van harte aanraden. Johan is cabaretier. Hij schreef columns over zijn werk als leraar Nederlands op een ROC in Amsterdam.
"Ik kreeg een rooster en een velletje met pasfoto's. Twaalf Marokkanen en een paar tot vlekken gekopieerde Surinamers keken me boos aan. 'Ik vind het knap', vertrouwde een man met een asymetrisch voorhoofd me toe. 'Ik kan het niet, dertig jaar in het onderwijs, maar niveau twee, dat kan ik niet.' 'Ach, maak hem niet zenuwachtig!' Een vrouw in een broekpak glimlacht lief. 'Belangrijk is dat je het niet persoonlijk opneemt.' Haar wenkbrauw trilde. 'Neem het nooit persoonlijk op.' Iemand vroeg welke klas ik had. Ik las de ingewikkelde naam hardop voor van het rooster. Acuut stoof een aantal docenten naar me toe en begon druk naar de foto's te wijzen. 'Je moet Hakim apart zetten.' 'Ga nooit met Sharyselle in discussie, want dan ben je verloren.' "
Johan Goossens schrijft aanstekelijk. Hij weet zich echt met de leerlingen te verbinden. Dat komt tot uiting in de columns. Als een leerling zegt wat hij denkt: 'Kunnen wij niet gewoon samen naar de kroeg gaan, of zo?' Inleven in de doelgroep is voor Johan vooral leven met de doelgroep. Oprecht nieuwsgierig zijn.
In communicatie is inleven in de doelgroep steeds minder een garantie voor succes. Omdat succesvolle communicatie veel meer is dan zenden. Omdat het gaat om écht verbinding maken. Dus is sámen met de doelgroep communiceren veel effectiever. Co-creatie, daar ligt de bron van effectieve communicatie en communicatiekracht.