Ron van Berkel, storyteller

Mijn bevlogenheid voor het schrijven, visualiseren en vertellen van verhalen tekent mij. Ik wil opdrachtgevers helpen aan de beste verhalen. Over hun organisatie, mensen en zichzelf. Persoonlijke verhalen die iedereen raken. Als ik zie hoe iemand zichzelf verrast met een eigen verhaal, dan ben ik een blij mens. Dat gevoel wil ik vasthouden. Altijd.

Marc de Hond: Hartstochtelijk regisseur van zijn levensverhaal Ron van Berkel

Op woensdag 22 januari zat ik nog bij hem thuis aan de lange houten tafel in de woonkamer. Ik interviewde hem voor het magazine van de Personalised Healthcare Alliantie (PHC) over zijn leven met blaaskanker. “Ik weet niet of ik over een jaar nog leef. Toch heb ik liever die onzekerheid, dan de zekerheid dat ik over vijf jaar niet meer leef.”

Block afbeelding
Block afbeelding
Ron van Berkel rvberkel@bexcommunicatie.nl +31 (0)40 294 52 52
+31 (0)6 51 09 13 98

Block afbeelding
Farent staat naast je Nadat ik eerst 2 korte workshops storytelling verzorgde voor Farent Sociaal werk volgden daarna 9 trainingen storytelling.
Block afbeelding
Pakkende verhalen over Germanen en Romeinen Of je nu op een netwerkborrel staat of een romantische date hebt, een ‘onbekende’ vraagt meestal eerst wat voor werk je doet en waarom. Verpak jouw passie dan in een persoonlijk verhaal, want dan heb je meteen de aandacht.
Block afbeelding
De kracht van samen in Heusden De gemeente Heusden heeft één loket voor alle vragen over zorg, jeugd, maatschappelijke ondersteuning, werk en inkomen: Bijeen Heusden. In het verhaal dat wij hierover schreven, draait het om de kracht van samen.
Block afbeelding
Met liefde en lef kinderen veilig laten opgroeien Jeugdbescherming Brabant wil kinderen laten opgroeien in een veilige omgeving. Sinds de transitie van de jeugdzorg is het steeds belangrijker om - bijvoorbeeld naar gemeenten toe - helder te maken wat de organisatie te bieden heeft.
Authenticiteit kost tijd Ron van Berkel

“Hoe ging het vertellen van je verhaal?” Die vraag stelde ik laatst aan een CEO van een grote onderneming. Ik had hem geholpen met het schrijven van zijn persoonlijke verhaal voor een meeting met het senior management.

Block afbeelding
Block afbeelding
Gastrol in promofilm Avans Hogeschool Twee keer per jaar geef ik een gastcollege storytelling tijdens de minor Branding van de opleiding Marketing & Branding bij Avans Hogeschool in Breda.
Gouden medewerkers van de Diamant-groep Ron van Berkel

Ik woon met veel plezier in Tilburg, de stad waar ik geboren en getogen ben. Als het kan, pak ik de fiets naar het centrum. Die parkeer ik dan in één van de bewaakte fietsenstallingen, meestal bij de Heuvel of de Concertzaal.

Block afbeelding
Jeukende handen Ron van Berkel

In het Brabants Dagblad stond laatst een lijstje met de jeukwoorden van 2017. Storytelling was er één van.

Block afbeelding
Meer over storytelling Block afbeelding
Voor Nederland, wereldwijd Sommige mensen associëren het werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken met de afgifte van een reisadvies. Anderen denken aan de evacuatie van landgenoten na een ramp. Toch doet het ministerie zoveel meer.
Dromen over opzichtige haarstukjes Ron van Berkel

Voor zover ik weet, heb ik geen voorspellende gaven. Toch wist ik in augustus al dat Donald Trump zou worden verkozen tot president van de Verenigde Staten. En dat ligt aan niemand anders dan aan Jamie Johnson.

Block afbeelding
De S-FACTOR Ron van Berkel

Sommige mensen hebben de X-FACTOR. Dat weten we door het gelijknamige tv-programma van jaren terug en shows als The Voice of Holland en Idols. Sinds kort besef ik pas waarom dat zo is.

Block afbeelding
Block afbeelding
Een eerlijke film over pensioenen Pensioen is een complexe materie. Werkgevers, vakorganisaties, pensioenfondsen, medewerkers en gepensioneerden denken er verschillend over. Toch is er één gezamenlijk uitgangspunt: iedereen wil een fatsoenlijke pensioenregeling.
Beelden in mijn hoofd Ron van Berkel

Twee weken geleden proefde ik nog van de allerbeste smoked ribs in Texas. Je weet wel, in zo’n authentiek steakhouse waar je wordt bediend door serveerster Nancy.

Block afbeelding
Block afbeelding
Werk aan de inhoud en opbouw van jouw verhaal Wij luisteren graag naar onze opdrachtgevers. En niet alleen dat…wij nemen de feedback die we krijgen ter harte. Het triggert ons bijvoorbeeld om een basistraining storytelling te ontwikkelen met een iets andere insteek.
Block afbeelding
Ertoe doen voor huurders Mitros is met ruim 28.000 woningen de grootste woningcorporatie in Utrecht en Nieuwegein. Ze heeft een duidelijke ambitie: de best denkbare volkshuisvesting bieden aan haar huurders en hun verwachtingen overtreffen.
Block afbeelding
VECOZO: Veilige digitale communicatie in de zorg VECOZO is hét landelijke knooppunt voor veilige digitale communicatie in de zorg. De organisatie regelt het administratieve berichtenverkeer tussen zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en meer dan 44.000 zorgaanbieders.
Het leiderschap van het collectief Ron van Berkel

Ik was in mijn voetballeven pas één keer kampioen. Het bewijs draag ik nog steeds. Op het witte T-shirt prijkt in felrode letters: ‘SC ’t zand 4 Kampioen ‘05/‘06’.

Block afbeelding
Block afbeelding
Ik ben iemand in Steenbergen Steenbergen is een actieve gemeente met bijna 24.000 inwoners in West-Brabant. Ze heeft een rijke historie, ligt in een regio volop economische kansen, heeft inwoners met innovatieve ideeën en werkt aan mooie projecten.
Block afbeelding
Verbeeld de ambitie van jouw organisatie Het is best lastig de ambitie van jouw organisatie goed te ‘vangen’ in een kort en krachtig filmpje. Toch kan dat uitstekend.
Inspiratie van jonge verhalenvertellers Ron van Berkel

Als storyteller heb ik het makkelijk. Ik geef een masterclass over de kracht van storytelling en daarna is het aan de deelnemers om hun persoonlijke (organisatie)verhaal te vertellen.

Block afbeelding
Block afbeelding
Waardevol leven voor klanten én medewerkers Waardevol leven is het concept achter de belevingsfilm die we maakten voor zorgorganisatie Carintreggeland.
Een Oscar-waardige prestatie Ron van Berkel

Ook als storyteller voel je je wel eens in het diepe gegooid. Bijvoorbeeld als je veertig drukke brugklassers verhalen moet laten vertellen.

Block afbeelding
Het half zes-moment Ron van Berkel

Door het jaar heen doe ik het nooit: opstaan om half zes. Het staat voor mij symbool voor dierbare vakantieherinneringen. Die ‘half zes-momenten’ beleef ik meestal alleen, want mijn vrouw houdt niet van vroeg opstaan.

Block afbeelding
Het verhaal achter het beeld Ron van Berkel

“Leuk”, hoor ik je denken over de foto bij deze blog. “Een trouwfoto. Best een aardig stel en ze zijn gefotografeerd op een bijzondere locatie.”

Block afbeelding
Block afbeelding
Eén-op-één werken aan jouw verhaal Je kunt pas bij jouw publiek zijn als je je niet druk hoeft te maken over wat je wilt vertellen. Dat merkte een category manager van een bedrijf in de foodsector tijdens de één-op-één training personal storytelling.
Block afbeelding
Het verhaal van BZK In nauwe co-creatie met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) schreef ik het organisatieverhaal van BZK.
Block afbeelding
De ziel van de Dimence Groep ‘De best mogelijke versie van jezelf ontwikkelen’, is de titel en tevens de rode draad in de corporate story die Bex* schreef voor de Dimence Groep.
Block afbeelding
Verbonden met water en scheepvaart Medio 2014 schreef ik korte verhalen bij drie beelden die op de havenboulevard staan in de Midden-Limburgse gemeente Maasbracht. Beelden en teksten illustreren de eeuwenlange verbondenheid van Maasbracht met water en scheepvaart.
Block afbeelding
Authentieke verhalen van MEE Met een workshop storytelling inspireerden collega Peter en ik een groep consulenten van MEE Zuidoost Brabant om hun persoonlijke cliëntverhalen te delen op een campagnewebsite. Het werd een mooie bloemlezing.
Block afbeelding
Samen gaan voor verstandelijke verrijking Zuidwester is dé zorg- en dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking in het zuidwesten van Nederland. Ze verbeeldt haar identiteit in het visuele verhaal ‘Samen gaan voor verstandelijke verrijking’.