Don’t take Google for an answer
Dankzij onze online footprint kunnen we al veel van elkaar te weten komen. Ter voorbereiding op een pitch kunnen een quick search op Google en wat social kanalen je al een stuk wijzer maken over een potentiële opdrachtgever. Maar is dit beeld dat we vervolgens krijgen voorgelegd wel waarheidsgetrouw?
De discussies over fake nieuws en online persuasion zorgen (terecht) voor twijfels.
Google, Facebook, maar ook adverteerders kennen jou als online persoon. Ze leggen relaties tussen jouw activiteiten en passen daar het aanbod op aan. Daardoor bestaat de kans dat je relevante informatie misloopt. Neem weer het voorbeeld van de pitch. Een organisatie kan zich op een bepaalde manier profileren op haar website, maar wanneer je met de juiste (monitoring)tools gaat zoeken vind je bijvoorbeeld wat klanten écht van die organisatie vinden.
Door in die wereld van de klant te duiken verzamel je insights die je helpen om hem/haar werkelijk te begrijpen. Je krijgt antwoord op de vraag: What makes them tick?
En juist dat begrijpen van die wereld wordt steeds belangrijker. Doordat we leven in een transparante wereld ontstaat er ook de verwachting dat alles en iedereen ‘ons’ begrijpt. Reageren met ‘Geen commentaar’ is uit den boze en duiken voor moeilijke situaties wordt je verdomd lastig gemaakt. Je wordt gedwongen om verantwoording te nemen voor jouw activiteiten. In het nu, maar ook richting de toekomst.
En dan neemt de transparantie van onze maatschappij alleen maar toe. Feit blijft dat de verwachte antwoorden en het begrip nog steeds niet in onze schoot worden geworpen. Daarvoor moeten we (zowel mensen als organisaties) nog steeds een paar stappen zetten. Stap 1: kijk verder dan je neus lang is.