Een beetje oorlog is goed voor verandering
Bijna elke avond kijk ik, terwijl ik zelf sta te koken, naar 'Oorlog in de keuken' met Gordon Ramsay. In zijn programma bezoekt de wereldberoemde topkok verschillende restaurants waarvan de eigenaren of het personeel de wanhoop voorbij zijn.
De restaurants draaien al jaren verlies, het eten is te afschuwelijk voor woorden, de keuken is smerig en het personeel is allesbehalve gemotiveerd.
Ik ben dol op het programma. Het laat perfect zien hoe moeilijk het is om te veranderen. Er zijn namelijk veel redenen om het niet te doen. De ene keer is het luiheid: de kok heeft een tv in de keuken neergezet, omdat hij toch geen gasten heeft. De andere keer is het arrogantie: de eigenaar is ervan overtuigd dat het eten heerlijk is en dat de gasten er geen verstand van hebben. Weer een andere keer wil de eigenaar niets veranderen, omdat het restaurant van zijn inmiddels overleden ouders is en hij op die manier zo dicht mogelijk bij hun 'erfenis' wil blijven.
Hoe verschillend de situaties ook zijn, Gordon Ramsay weet er op een geniale manier mee om te gaan. Hij pakt het gefaseerd aan. Eerst proeft hij het eten, dan kijkt hij een avond mee in de keuken, vervolgens geeft hij feedback en komt hij met een plan van aanpak. Dat plan bestaat bijna altijd uit een nieuw menu en een nieuw ontwerp voor het restaurant, maar het allerbelangrijkst is een goede dialoog met de eigenaar. Want daar ligt vaak de kern van het probleem.
De eigenaar wil zogenaamd veranderen en succesvol zijn met zijn restaurant, maar hij neemt het heft niet in handen. Hij komt zelf niet met nieuwe ideeën en hij kan absoluut niet tegen kritiek van het personeel. Hij verstopt zich voor de problemen in plaats van er oplossingen voor te bedenken. Tot overmaat van ramp gaat het ook volledig mis met de communicatie. Zonder duidelijke communicatie weten de koks niet wat ze moeten maken, ontstaat er chaos en lopen de gasten na drie uur wachten het restaurant uit.
Vaak zijn meerdere felle gesprekken nodig tussen Gordon Ramsay en de eigenaar om het kwartje te laten vallen: de eigenaar moet zelf achter de verandering staan. Hij moet de verandering omarmen en anderen daarin meenemen. Hij moet verantwoordelijkheid nemen.
Terwijl het programma altijd begint met een hoop gescheld en geschop, eindigt het altijd met een emotioneel dankwoord aan Gordon Ramsay. Het lukt hem ieder keer weer om te laten zien dat verandering soms nodig is om een mooie toekomst tegemoet te gaan.
Wilt u weten wat u nodig heeft om tot een goede veranderaanpak te komen? Bekijk onze infographic.